Preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut un discurs cu ocazia Forumului Economic de la Davos în care a expus ambiţiile Franţei de a transforma Uniunea Europeană într-un jucător internaţional de talia SUA şi a Chinei, prin mai multă integrare, a statelor membre care vor şi pot acest lucru.

“Doamnelor şi domnilor, primul meu mesaj este că Franţa s-a întors. Franţa s-a întors în inima Europei”, le-a spus Macron miercuri celor mai bogaţi şi mai influenţi oameni ai planetei, reuniţi la Davos.

Succesul Franţei depinde de succesul Europei, care trebuie reformată, pentru a deveni mai puternică şi a ajunge o putere de rangul SUA sau al Chinei.

„Avem nevoie de o Europă mai puternică. Este absolut necesar”, a punctat Macron. „Acest an va fi anul în care trebuie să redesenăm o strategie pe zece ani pentru Europa … pentru că în actualele condiţii, Europa are o responsabilitate şi un rol de jucat vizavi de China şi de SUA.”

Macron a arătat că, pentru acest lucru, este gata să sacrifice unitatea Europei, care poate funcţiona şi pe mai multe viteze.

„Nu sunt naiv. Nu vom construi niciodată ceva suficient de ambiţios toţi 27. Nu vreau să spun că este imposibil să construim toţi 27”, dar nu trebuie „să îi aşteptăm pe toţi cei de la masă înainte de a face paşi înainte”, a subliniat preşedintele francez.

„Dacă unii sunt gata să fie mai ambiţioşi, să meargă mai departe în termeni de integrare şi de ambiţie în privinţa a ceea ce îţi oferă suveranitate ca putere, în mediul global, să îşi apere valorile şi interesele, să pornim! Cei care nu vor să meargă înainte nu ar trebui să îi blocheze pe cei mai ambiţioşi”, a completat Macron.

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu