O rezoluţie care urmăreşte să pună capăt schimbării de oră în ţările membre a obţinut joi o majoritate de 384 de voturi din 549 de eurodeputaţi prezenţi. Dar Comisia va mai trebui să convingă statele membre, pentru ca măsură să poată fi aplicată, relatează Le Figaro, citat de Rador şi Hotnews.

Ora de iarnă ar putea deveni ora de referinţă în toate cele 12 luni ale anului.

Parlamentarii europeni s-au arătat convinşi de argumentele prezentate de organizaţiile care militează pentru stoparea schimbării orei, printre care se numără economiile reduse de energie rezultate ca urmare a măsurii, efectele negative asupra sănătăţii, creşterea numărului de accidente rutiere înregistrate între orele 17.00 şi 19.00 în primele zile după trecerea la ora de vară.

Susţinătorii menţinerii în continuare a orei de vară contestă însă cea mai mare parte a acestor argumente.

Deşi utilizată temporar, în perioade de criză precum primul război mondial, schimbarea orei a fost adoptată pe scară largă în Europa după şocul petrolier din 1973-1974. Franţa a adoptat-o în 1976, sub preşedinţia lui Valery Giscard d’Estaing. Obiectivul trecerii la ora de vară era să se facă economii la iluminat, prin corelarea orarului de activitate cu orele de lumină solară şi limitarea, în acest fel, a iluminatului artificial.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu