Administraţia prezidenţială franceză a luat decizia ca jurnaliştii acreditaţi să nu îşi mai exercite activitatea în sala rezervată lor din Palatul Élysée, ci să ocupe un alt spaţiu în apropierea reşedinţei preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron. Deşi administraţia prezidenţială susţine că măsura urmăreşte înlesnirea activităţii presei, prin punerea la dispoziţie a unui spaţiu mai generos, există impresia că decizia este generată de resentimentele preşedintelui faţă de o parte a media din Hexagon.

Măsura va fi pusă în aplicare din această vară şi, potrivit consilierului de comunicare al lui Macron, va satisface nevoia de „mai mult spaţiu” pentru jurnalişti.

Există însă indicii că ar exista şi alte considerente pe lângă explicaţia oficială privind mutarea jurnaliştilor din sala pe care o ocupă de mai bine de 40 de ani.

Un consilier al administraţiei prezidenţiale care şi-a păstrat anonimatul a precizat că măsura este destinată anulării „privilegiilor” presei. Este cunoscut că Emmanuel Macron şi staff-ul său nu întreţin o relaţie extraordinară cu media, administraţia prezidenţială preferând în numeroase rânduri să comunice direct informaţii pe social media, în loc să răspundă întrebărilor presei.

„Un preşedinte conduce, iar eu voi ţine distanţa faţă de viaţa mediatică. Cred că problema preşedinţiilor recente a fost o apropiere prea mare faţă de jurnalişti. Şi cred că, mai ales când eşti preşedinte, nu stai să te împrietenşti cu reporterii”, explica Macron poziţia sa în timpul campaniei electorale din primăvara trecută.

Sursa: Politico, L’Express

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu