Franţa şi Marea Britanie se pregătesc pentru o eventuală lovitură militară în Siria, ca răspuns la atacul cu arme chimice din localitatea Douma, în vreme ce Germania a anunţat că nu va participa la acţiuni militare, dar va lua parte la orice alte acţiuni pentru a semnala că folosirea armelor chimice nu este admisibilă la nivel internaţional.

Inf. 590 - May Macron Merkel

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că guvernul său are „dovezi” cu privire la executarea atacului  de la Douma de către forţele lui Bashar al Assad şi că echipa sa cooperează strâns cu cea de la Casa Albă în pregătirea unui răspuns adecvat.

De asemenea, cabinetul britanic a avut o întâlnire în urma căreia a căzut de acord că este „foarte probabil” ca atacul de la Douma să fi fost opera regimului Assad şi că o asemenea acţiune nu trebuie să rămână fără consecinţe din partea comunităţii internaţionale, inclusiv de ordin militar. Deşi Theresa May are dreptul constituţional să decidă implicarea ţării sale în acţiuni militare în Siria, opinia publică din Marea Britanie înclină spre necesitatea ca guvernul să ceară mai înainte aprobarea în Parlament a oricăror măsuri militare împotriva regimului Assad.

În schimb, cancelarul german Angela Merkel a precizat joi, în cadrul unei conferinţe comune de presă susţinute cu omologul ei danez, că „Germania nu va lua parte la acţiunile militare”, dar că sprijină ca „totul să fie făcut pentru a trimite un semnal că folosirea armelor chimice nu este acceptabilă”. Între măsurile vizate se numără acordarea de sprijin Consiliului de Securitate al ONU şi organismului internaţional de monitorizare a armelor chimice OPCW în investigarea şi penalizarea vinovaţilor pentru cazul de la Douma.

Miercuri, preşedintele american Donald Trump a precizat în mai multe tweet-uri că Statele Unite vor lansa atacuri cu rachete împotriva regimului Assad pentru folosirea armelor chimice, contrar tratatelor internaţionale în vigoare. Rusia, prezentă militar în Siria, a replicat că va răspunde dacă se va simţi ameninţată de o posibilă intervenţie militară a SUA şi a aliaţilor ei.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu