Preşedinta regiunii Madrid, Cristina Cifuentes, este acuzată că şi-ar fi falsificat diploma de master, cu concursul Universităţii Juan Carlos. Acuzaţia induce o nouă criză pentru Partidul Popular, de dreapta, al premierului Mariano Rajoy, pentru care Cifuentes părea cel mai probabil succesor.

Inf. 593 - Cifuentes Rajoy Spania

Publicaţia online El Diario este cea care a arătat că Cifuentes a obţinut diploma de master după ce personalul Universităţii Juan Carlos din Madrid a operat fraudulos unele modificări în sistemul informatic.

Iniţial Cifuentes a adus în sprijinul ei mai mulţi profesori care susţineau că politicianul conservator a obţinut toate notele prin examen şi că a susţinut dizertaţia după toate regulile.

Dezvăluiri ale colegilor şi ale altor profesori care probau însă că Cifuentes nu a urmat cursurile facultăţii aşa cum susţinea au condus însă în cele din urmă la o investigaţie internă a Universităţii care arăta că nu există dovezi că preşedinta regiunii Madrid şi-ar fi susţinut lucrarea de dizertaţie. Mai mult, şi procuratura a început o investigaţie în acest caz.

În cele din urmă, săptămâna aceasta, Cifuentes a anunţat că renunţă la titlul academic obţinut.

Cifuentes este însă doar cel mai important politician al popularilor care întâmpină acuzaţii de fraudă academică. Şi alţi membri ai Partidului Popular se confruntă în prezent cu acuzaţii similare, în timp ce în cazul altora presa a observat cum recent şi-au retras diferite titluri academice din CV-urile oficiale.

Scandalul din politica spaniolă nu este unul unic în Europa occidentală. Alte cazuri foarte cunoscute de fraudă academică sunt cele din Germania, unde doi miniştri din cabinetul Angelei Merkel au fost nevoiţi să demisioneze în 2011 şi 2013 din cauza acuzaţiilor de plagiat.

Sursa: Politico

Sursa foto: Facebook/Cristina Cifuentes

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu