Președintele francez Emmanuel Macron a dat asigurări în cursul vizitei sale de trei zile în Lituania și Letonia că deschiderea pentru dialog strategic cu Rusia pe care o susține este făcută ținând cont de interesele de securitate ale statelor membre UE din estul Europei. Liderul francez a susținut de asemenea în cadrul unei dezbateri cu studenții de la Universitatea din Vilnius că Europa trebuie să își încheie dependența față de armata și de armamentul american și să își croiască un drum propriu la nivel global, independent de Washington și de Beijing. Eforturile sale diplomatice nu par să îi fi convins pe partenerii săi baltici, informează Politico.

„Suntem conștienți de specificul vecinătății și istoriei voastre și în spiritul acestei înțelegeri reciproce și transparenței și protejării securității voastre am dorit să contribuim la relansarea dialogului strategic cu Rusia”, a precizat Macron marți seara în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu președintele leton Egils Levits.

„Noi, unele țări mai mult decât altele, am abandonat independența noastră strategică depinzând prea mult de sistemele americane de armament. Nu putem accepta să trăim într-o lume bipolară condusă de SUA și China”, a spus Macron mai devreme în aceeași zi, la Vilnius.

Cele două idei principale cu care Macron a plecat în turneul său diplomatic din țările baltice nu par totuși să îi fi convins pe liderii acestora, care privesc cu neîncredere relațiile Parisului și Berlinului cu Moscova, mai ales în absența unor rezultate concrete, și găsesc în forța armată a SUA singurul sprijin real în descurajarea expansionismului rusesc.

„Înțelegem dorința de a avea dialog pentru că menținerea unor canale de discuții este întotdeauna importantă în diplomație”, a explicat ministrul lituanian de externe Linas Linkevičius, care a atras atenția că „dialogul de dragul dialogului nu este ceea ce dorim să vedem, acest lucru creează impresia acceptării treburilor ca și până în prezent”.

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu