ABC-ul Liberalizării, de la E.ON, răspunde întrebărilor din titlu și e pentru mine un manual pentru mai binele meu.

Mie îmi e teamă să aleg și îmi e frică să fac schimbări. Dar știți ce mă neliniștește mai tare? Să nu aleg și să nu fac schimbări. În puterea de a alege, în posibilitatea de a schimba, găsim „mai binele” nostru.

Cum fac totuși să aleg și să schimb –repetiția e intenționată, dacă îmi e teamă? Răspunsul e simplu: mă informez. Din păcate însă, ca să am un manual cu informații, de cele mai multe ori, trebuie să îl scriu eu, cu cerneala propriilor neuroni. Sau cu fumul lor, ca să fac haz de creierul meu încins.

Acum însă am parte de ceva diferit: am un manual gata făcut, pentru o decizie pe care vreau să o iau. De ceva vreme, pentru că sunt tot mai atentă la finanțele mele, vreau să fac o schimbare avantajoasă pentru mine în ceea ce privește facturile pe care le plătesc pentru energia electrică și gazele consumate. Se promovează intens liberalizarea pieței de energie electrică și liberalizarea pieței de gaze naturale. Mai precis, de la începutul lui 2021, pentru energia electrică și chiar de la 1 iulie 2020 pentru gazele naturale, prețul nu mai e stabilit de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Inf. 930 - Liberalizare energie curent electricitate bec

AȘADAR, CE ÎNSEAMNĂ LIBERALIZAREA PIEȚEI DE ENERGIE MAI CONCRET?

Practic, de la datele calendaristice menționate mai sus, fiecare furnizor de energie electrică, fiecare furnizor de gaze naturale sau fiecare companie intermediară a acestor servicii își stabilește prețul propriu. Iar eu, ca și consumator, aleg cea mai potrivită ofertă pentru… mai binele propriu.

Așa cum vă spuneam la început, am găsit un manual deja făcut, care îmi ajută neuronii să rămână neafumați. E.ON România ne pune la dispoziție ABC-ul Liberalizării, care te ajută să afli, fără efort, tot ce trebuie să știi despre liberalizarea pieței de energie. Poți alege informat! Deci, fără teamă!

LIBERALIZAREA PIEȚEI DE ENERGIE – CE SE SCHIMBĂ DE FAPT?

Într-un mod clar, creativ și colorat, ABC-ul liberalizării îți explică! Dacă decizi și tu să îți alegi „mai binele tău” poți opta pentru un furnizor la care să plătești mai puțin și poți chiar să alegi un pachet de energie electrică plus gaze naturale de la același furnizor de energie. La un preț mai bun, evident.

LIBERALIZAREA PIEȚEI DE ENERGIE – CARE E DIFERENȚA DINTRE DISTRIBUITOR ȘI FURNIZOR?

Distribuitorul nu se schimbă. Chiar dacă alegi un alt furnizor de energie, distribuitorul, adică operatorul rețelei, rămâne același. Distribuitorul montează contorul și te ajută în cazul unui deranjament. Și, evident, va continua să îți asigure funcționarea în siguranță a rețelei prin care electricitatea sau gazele naturale ajung în casa ta.

Furnizorul se poate schimba, în funcție de interesele tale. Furnizorul este o companie licențiată de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și furnizează energie către tine, consumatorul. Anunță distribuitorul despre nevoile tale, cumpără energia de la producător și monitorizează consumul tău. Furnizorul emite factura și către acesta o vei plăti.

GAZELE NATURALE INTRĂ ÎN PROCESUL DE LIBERALIZARE?

Bineînțeles. O spune și ABC-ul liberalizării și poți afla mai multe și AICI. Îți poți schimbă furnizorul de gaze naturale sau poți încheia un nou contract de gaz E.ON. Totul online, în trei pași simpli.

CE TREBUIE SĂ FACI CA SĂ SCHIMBI FURNIZORUL?

Așa cum spune și E.ON, pașii sunt simpli:

  1. Intâi trebuie să identifici ce tip de client ești  în piața liberă sau reglementată – și ce nevoi ai;

2. Apoi trebuie să compari prețul pe care îl ai acum cu ofertele din piața liberă

3. Într-un final poți alege să rămâi cu prețul actual sau poți să schimbi furnizorul

litera c

CUM ÎNCHEI UN CONTRACT CU UN NOU FURNIZOR?

Dacă alegi E.ON, schimbarea contractului e floare la ureche. Poți face asta când dorești, online sau în magazine. După cum îți spune și litera C (de la Cristina, numele meu) din ABC-ul Liberalizării, contractul nou de energie presupune următoarele documente:

  • Copia actului de identitate
  • Ultima factură de consum
  • Copia actului de proprietate, după caz

SCHIMBAREA FURNIZORULUI NECESITĂ EFORTURI MARI?

Din fericire, nu! De exemplu, instalația nu trebuie schimbată dacă alegi alt furnizor decât cel de până acum. De fapt, nu trebuie să schimbi nici instalația de gaze naturale, nici pe cea electrică. În plus, schimbarea de furnizor este total gratuită.

DE CE SĂ ALEGI E.ON?

Sigur, tu poți alege ce vrei, dar E.ON e o opțiune grozavă din multe puncte de vedere. Pe lângă faptul că încurajează un trai mai sustenabil și este preocupat de un viitor mai verde, are oferte foarte bune. De AICI poți afla ce fel de client ești și ce ți se potrivește. Foarte popular este E.ON DUO, care îți oferă electricitate și gaz pe aceeași factură și plata unică. Dar tu poți alege ce ți se potrivește.

Dacă ai orice fel de nelămuriri, poți consulta oricând ABC-ul Liberalizării și poți afla tot ce te interesează: de la ce înseamnă un kWh (kilowatt oră), unitate de măsură în care se facturează atât electricitatea, cât și gazele naturale până la ce se întâmplă dacă nu închei un contract pe piața liberă până la 30 iunie 2021.

ȘI DACĂ TOT DEVINE SIMPLU CA O JOACĂ DE COPII CEVA CARE PARE ATÂT DE COMPLICAT, E.ON CHIAR NE PROPUNE UN JOC.

Să alegem inițiala prenumelui nostru și să vedem ce mesaj ne transmite. Eu mă recomand Cristina-Maria, iar mai sus am explicat deja că la litera C găsești toate informațiile despre contractul pe care ai nevoie să îl închei cu noul tău furnizor.

litera m

La litera M, mi se spune despre E.ON Myline și deja simt, mai în glumă, mai în serios, că am un agent 007 care are grijă de facturile mele, la dispoziția mea oricând, de oriunde, gratuit și în siguranță.

În Myline și tu poți să actualizezi date de contact, să transmiți indexul autocitit, să modifici cantitățile facturate din convenția de consum, să plătești factura. Știi când trebuie să efectuezi verificarea/revizia la instalația de gaz și mai ai parte și de recompense și promoții.

Cristina Maria

Acum, pentru că mi-ar plăcea să ne informăm împreună, vă provoc și pe voi ca, în comentarii, să spuneți ce informație din ABC-ul liberalizării se potrivește cu prenumele vostru.

O să vedeți, împreună putem face liberalizarea energiei electrice și liberalizarea pieței de gaze naturale să pară ceva simplu și plăcut ca un joc. Tot avem un ABC pentru asta!

Dacă v-a plăcut articolul, sau dacă v-a adus ceva, orice, m-aș bucura să îmi dați un LIKE AICI, PE FACEBOOK, să aflați ce mai scriu!

Pe INSTAGRAM mă puteți urmări AICI! Mulțumesc mult!

Sursa: Parfum de Femeie

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu