Proiectul „Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului cultural imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea” a fost selectat pentru finanțare, la aria Patrimoniu Cultural Material, în cadrul sesiunii de finanţare I/2022, organizate de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul își propune documentarea, cercetarea, digitalizarea, promovarea și protejarea unui număr de aproximativ 40 de monumente arheologice și de arhitectură, care să acopere o perioadă cronologică cât mai largă și diversă, din epoca preistorică până în perioada modernă. Metoda propusă constă în folosirea noilor tehnologii, precum digitalizarea 2D și 3D (ortofotoplanuri – imagini aeriene cartate). Pe baza modelelor 3D ale monumentelor va fi creată și o hartă interactivă cu poziționarea monumentelor, care va apărea pe site-ul web al proiectului.

Proiectul este derulat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Asociația Eurocentrica și Asociația ARHAIC.

Monumentele istorice vizate în proiect pentru digitizare sunt localizate în mai multe județe ale țării, în principal în județul Sălaj, dar și în Constanța, Tulcea, Giurgiu, Argeș, Ialomița, Mehedinți, Satu Mare, Prahova, Hunedoara, Dâmbovița, Bistrița-Năsăud, Cluj, Călărași și Olt.

Proiectul mizează pe digitizarea 3D ca fiind atât o metodă inovatoare pentru promovarea proiectului cultural, cât și unul dintre elementele cheie ale unui model sustenabil de protejare a acestuia.

Procesul de digitizare a monumentelor istorice va fi organizat în patru etape:
⦁ Identificarea în teren a monumentelor ce urmează a fi digitizate.
⦁ Monumentele identificate vor fi documentate prin fotogrametrie 2D (ortofotoplanuri), reconstrucție 3D și georeferențiere spațială într-un proiect de tip GIS, apoi evaluate din punct de vedere al stadiului de conservare și a posibilelor riscuri care le amenință.
⦁ Imaginile, alături de informațiile documentate, vor fi catalogate într-o bază de date special creată, ce va cuprinde fișe de analiză și evidență, utilizînd standardul European Data Model și care, ulterior, vor fi încărcate în Biblioteca Digitală Europeană (europeana.eu), precum și pe site-ul proiectului.
⦁ Organizarea unei conferințe finale în cadrul căreia vor fi diseminate rezultatele proiectului.

Valoarea totală a proiectului este de 83.800 de lei, din care finanțare nerambursabilă AFCN: 70.000 de lei.

Proiectul „Monumente 3D. Documentarea digitală a patrimoniului cultural imobil din Transilvania, Muntenia și Dobrogea” se va derula în perioada 17 ianuarie – 15 noiembrie 2022.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu