În perioada aprilie 2023 – septembrie 2024 Institutul European din România (IER) va implementa proiectul AFTIPA: Anti-Fraud Training Initiative for Public Administration – Inițiativa de formare antifraudă pentru
administrația publică.

AFTIPA, inițiat de IER și finanțat de Comisia Europeană, prin linia de finanțare EUAF – 2022 – TRAI, își propune dezvoltarea unui pachet de cursuri antifraudă, format din trei cursuri (Prevenirea și combaterea fraudei si corupției, Achiziții publice, Avertizarea de integritate în instituțiile publice), care încearcă să răspundă la cele mai importante trei întrebări legate de fondurile UE: 1. Ce se achiziționează cu aceste fonduri? 2. Cum poate o persoană să prevină ori să combată un act fraudulos? 3. Dacă actul s-a realizat deja, cum poate cineva să îl semnaleze și de ce protecție beneficiază în acest caz?

Programul de formare va fi disponibil în a doua jumătate a anului 2023, în mod gratuit, atât sub forma cursurilor de sală (desfășurate la București și destinate profesioniștilor din administrația publică centrală), cât și sub forma cursurilor de tip e-learning (derulate pe o platformă de învățare dinamică și parcurse în ritm propriu, acest segment fiind destinat personalului din administrația publică locală).

Până în septembrie 2024, proiectul vizează formarea a minim 675 de profesioniști care lucrează în departamentele de achiziții publice, în organele de control din cadrul ministerelor și ale altor instituții ale administrației publice, atât la nivel central, cât și local, dar și ale altor categorii de personal implicate în atragerea și utilizarea fondurilor europene nerambursabile.

Bugetul proiectului pentru perioada aprilie 2023 – septembrie 2024 este de 114 294 euro, din care 91 435 euro reprezintă contribuția Comisiei Europene, iar 22 859 euro reprezintă contribuția IER. Proiectul va fi implementat de nouă experți IER, dintre care un manager de proiect, patru experți activități specifice formare, patru experți
activități suport (achiziții, IT, financiar, comunicare).

Institutul European din România, instituţie publică aflată în coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, are ca misiune furnizarea de expertiză în domeniul afacerilor europene administraţiei publice, mediului de afaceri, partenerilor sociali şi societăţii civile, inclusiv prin organizarea de cursuri de formare în domeniul afacerilor europene sau domenii conexe. Cea mai recentă analiză a nevoilor de formare din administrația publică realizată de IER a indicat necesitatea tot mai mare pentru programe de formare în domeniul prevenirii și combaterii fraudei și corupției (83% dintre respondenți) și a achizițiilor publice (78% dintre respondenți), în special în rândul instituțiilor care gestionează fonduri europene. În condițiile în care transparența cheltuielilor publice a fost afectată în mod deosebit de pandemia de COVID-19 și având în vedere că fondul de redresare post-pandemie, care face parte din cel mai mare buget al UE de până acum, va fi și mai susceptibil la corupție și fraudă, este nevoie de implicarea constantă a tuturor reprezentanților societății, fiecare cu rolul și responsabilitatea sa în lupta împotriva corupției.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu