Realegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA ar fi o „amenințare” la adresa Europei, a arătat joi președinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde, într-un interviu difuzat la postul TV France 2. Șefa BCE s-a arătat îngrijorată în special de politicile din primul mandat al lui Trump privind NATO, tarifele comerciale și schimbările climatice, pe care este foarte probabil că el le va relua într-un al doilea potențial mandat la Casa Albă.

„Dacă învățăm din trecut, adică din felul în care s-a derulat primul său mandat de patru ani, este clar că este o amenințare”, a precizat Lagarde.

„Uitați-vă numai la tarifele comerciale, la angajamentul față de acțiunea în NATO, la lupta împotriva schimbărilor climatice. Fie și numai în aceste trei domenii, interesele americane nu au fost aliniate cu cele europene în trecut”, a atras atenția fosta șefă a FMI.

Lagarde nu crede însă că venirea lui Trump la Casa Albă ar lăsa Europa ca unică susținătoare a Ucrainei în fața asaltului Rusiei, deoarece sunt numeroși congresmeni pentru care îngrădirea Rusiei este un scop esențial de politică externă.

Acest nou avertisment vine la doar câteva zile după ce comisarul european pentru politică industrială, Thierry Breton, a făcut public faptul că la Forumul Economic de la Davos din 2020 Trump i-ar fi spus Ursulei von der Leyen că nu este dispus să ajute militar Uniunea Europeană dacă aceasta va fi obiectul unei agresiuni militare.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu