Muzeul civilizațiilor din Europa și din jurul Mediteranei a fost inaugurat în luna iunie și își propune să pună în valoare cultura unei regiuni cu o identitate culturală și politică ce nu este întotdeauna lesne de interpretat.

Joseph Hanimann, corespondentul parizian al Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Este ca pe mare: dacă nu folosești cea mai mică adiere, nu înaintezi. Lansat în urmă cu 13 ani, proiectului unui muzeu despre civilizațiile Europei și din jurul Mediteranei s-a înfrânat brusc din princina animozității dintre Paris și Marsilia: unde ar putea el oare vedea lumina zilei? Rațiunile practice care ar fi justificat crearea unui atare muzeu aveau deja un aspect artificial. Muzeul Național al Artelor și Tradițiilor Populare, colburosul muzeu deschis la Paris în 1936, trebuia, într-adevăr, să se zăvorască și să-și lase moștenire importantele colecții orașului de lângă Mediterana. Situl, în port, la poalele bătrânului Fort Saint-Jean, a fost iute ales, iar meridionalul Rudy Ricciotti a câștigat concursul de arhitectură.”

Problemele Marsiliei

Agitațiile sociale prezente între nordul și sudul orașului, ori sărăcirea populației, din care 15% își duc traiul sub limita sărăciei au dus la întârzierea întemeierii muzeului. Câștigarea Marsiliei-Provența a titlului de Capitală europeană a culturii, în 2013, a constituit punctul de plecare al unei veritabile frenezii imobiliare.

Pe lângă Marsilia traficului de droguri, a mafiei și a economiei paralele, s-a ridicat o nouă Marsilie a proiectelor culturale, a renovării urbane, a îmburghezirii inerente.

Arhitectură inovatoare

Grandiosul paralelipiped al lui Rudy Ricciotti, acoperit parțial cu o țesătură de beton negru, este accesibil prin acoperiș, cu ajutorul a două pasarele sau, pe la parter, dinspre chei.

Muzeul este, fără îndoială, unul dintre cele mai reușite de acest gen în Europa. Arhitectura inspiră calitate, iar suprafața de 4000 de metri pătrați și continuitatea cu Forului Saint-Jean și orașul vechi este, în același timp muzeu, dar și un nou simbol pentru oraș.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu