Creditele acordate companiilor și gospodăriilor din zona euro au scăzut în mod accelerat în luna iulie, pentru a XV-a lună consecutiv, fapt ce pune în pericol relansarea economică fragilă din regiune, informează Reuters, citat de Agerpres.

Banca Centrală Europeană (BCE) a informat, miercuri, că creditele spre sectorul privat au scăzut cu 1,9% în luna iulie a acestui an comparativ cu luna iulie a lui 2012. Se profilează cel mai mare declin înregistrat vreodată. Analiștii chestionați de Reuters preconizau o scădere de 1,6%.

Creditele acordate firmelor non-financiare din partea băncilor s-au redus cu 21 de miliarde de euro în luna iulie comparativ cu luna anterioară, după o descreștere de 12 miliarde de euro în luna iunie.

De asemenea, masa monetară M3 (un indicator general al lichidităților din economie) a marcat un ritm de creștere de 2,2% în luna iulie, redus de la o creștere de 2,4% în luna iunie, însă peste creșterea de 2,1% preconizată de analiștii chestionați de Reuters.

Datorită faptului că statele de la marginea zonei euro sunt încă în recesiune, cererea nesemnificativă micșorează avântul pentru investiții și cheltuieli, iar băncile reduc creditarea pentru a-și reface bilanțurile; rezultatul este o combinație care amenință să condamne zona euro la relansare slabă și dezechilibrată.

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, declara că relansarea creditării va rămâne, în urma revenirii înregistrate, în economia reală și că pe care o conduce are opțiuni limitate. În cel de-al doilea trimestru al acestui an, zona euro a ieșit din recesiune, datorită unei creșteri economice de 0,3%, după șase trimestre de contracție.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu