Lucrările de reabilitare a operei lui Constantin Brâncuși, Poarta Sărutului, din municipiul Târgu Jiu, care face parte din ansamblul monumental Calea Eroilor, au demarat marți. Valoarea investiției este estimată la peste 370.000 de lei, reiese dintr-un comunicat al Institutului Național al Patrimoniului.

Monumentul emblematic va fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, începând cu anul 2015. Operațiunile ce vor fi executate la „Poarta Sărutului” includ: înlocuirea tablei de blumb, aplicarea unei izolații bituminoase, curățarea pietrei, biocidare și hidrofugare.

„Reabilitarea <<Porții Sărutului>> reprezintă unul dintre cele mai importante obiective ale Institutului Național al Patrimoniului din acest an. Interesul primordial în restaurare este de a pune în valoare această capodoperă a artei contemporane universale. Mai mult, restaurarea <<Porții Sărutului>> va cântări mult, ca investiție, în evaluarea dosarului pentru UNESCO. Pentru Tg. Jiu și comunitatea locală, această lucrare va aduce beneficii materiale și simbolice, mai ales că întregul ansamblu al lui Brâncuși reprezintă un centru de atracție turistică” a declarat Alexandru Murariu, directorul general al Institutului Național al Patrimoniului.

Institutul Național al Patrimoniului este instituția abilitată să realizeze întregul dosar pentru înscrierea Ansablului Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Un grup alcătuit din arhitecți/urbaniști, istorici de artă, arhelogi, împreună cu Ministerul Culturii și cu autoritățile locale din Gorj au întreprins, în ultimele luni, proceduri și acțiuni complexe pentru ca dosarul complet să ajungă la UNESCO. Includerea operei lui Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul mondial UNESCO este un proces la capătul căruia România va promova un nou ansamblu de valoare culturală universală și va aduce un binemeritat tribut marelui artist.

Axa „Calea Eroilor”, ce cuprinde „Coloana Infinitului”, „Poarta Sărutului” și „Masa Tăcerii”, are o lungime de aproximativ 1,8 kilometri. Aceasta a fost realizată în perioada 1937-1938, cu fonduri alocate de Liga Națională a Femeilor Române din Gorj, condusă de Arethia Tătărescu, soția primului-ministru de la acea vreme, liberalul Gheorghe Tătărescu.

Aici puteți vizualiza imagini unice și originale cu Constantin Brâncuși  în timp ce lucrează la operele sale, cu muzele sale și lucrările de la ridicarea axei „Calea Eroilor”.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu