Banca Centrală Europeană a hotărât, astăzi, să păstreze nemodificată dobânda de referință la nivelul record de 0,5%. Această decizie nu reprezită o surpriză pentru economiști, care nu se așteptau la noi măsuri excepționale anticriză.

BCE practică, în continuare, cea mai mare dobândă din rândul marilor bănci, deși dobânda în zona euro este la cel mai scăzut nivel din istorie. Aceasta a evaluat că redresarea lentă a zonei euro nu are nevoie de noi măsuri de stimulare. În trimestrul doi din 2013, economia zonei euro a ieșit din recesiune, înregistrând o creștere de 0,3% comparativ cu precedentele trei luni.

Luna trecută, un membru al Consiliului guvernatorilor de la Banca Centrală Europeană a comunicat că, în prezent, nu vede motive pentru o reducere a dobânzii de referință, în timp ce ministrul german de Finanțe susține că BCE va majora costul creditului după ce situația economică se va îmbunătăți.

„Suntem într-o perspectivă pe termen mediu, însă din punctul meu de vedere nu văd multe argumente, în prezent, pentru o reducere de dobândă”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Austriei, Edwald Nowotny, care face parte din Consiliul guvernatorilor BCE. Întrebat dacă economia europeană și-a revenit, acesta a răspuns: „cred că da, deoarece avem mai multe știri bune. Este o revenire slabă, dar o revenire.”

În schimb, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schäuble, a susținut că salută perspectiva unei majorări de dobândă din partea BCE după ce economia își revine: „Dobânzile reduse sunt o expresie a insecurității de pe piețele de obligațiuni. Acest lucru nu poate dura la nesfârșit. Banca centrală a anunțat că va majora din nou dobânzile când economia își va reveni. Acesta este un lucru bun”.

În august, președintele BCE, Mario Draghi, a declarat că dobânzile vor rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă prelungită de timp.

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu