Angela Merkel, cancelarul german, elimină posibilitatea unei participări a Germaniei la o intervenție militară în Siria, semnalează Europa Press.

Într-un interviu pentru Bild am Sonntag cancelarul german a subliniat: „Germania nu va participa la nicio operațiune militară în Siria”. Totodată, aceasta cere să se facă publice „cât mai repede” raportul inspectorilor ONU cu privire la utilizarea armelor chimice, pe 21 august, la periferia Damascului.

Conform cancelarului: „trebuie să se garanteze că folosirea acestor teribile arme de distrugere în masă nu se va mai repeta și că responsabilii vor da socoteală”. Numai printr-un „proces politic” se poate ajunge la pace în Siria, susține Angela Merkel.

Făcând referire la Consiliul de Securitate al ONU, cancelarul își exprimă regretul că acesta „nu a putut niciodată să găsească o poziție comună în ceea ce privește Siria”. Dacă acest organism ar putea exercita o mai mare „presiune”, i-ar putea pune pe responsabilii atacului chimic la dispoziția Curții Penale Internaționale. „Atunci s-ar putea impune măsuri împotriva regimului sirian pentru a-l descuraja să mai folosească armele chimice împotriva propriului popor”, afirmă aceasta.

În plus, cancelarul Merkel menționează că a înregistrat peste 17.000 de solicitanți sirieni care cer azil începând din 2011, peste o treime din totalul celor din Uniunea Europeană, motiv pentru care le cere celor 28 să le ofere asistență refogiaților, „mai ales dacă războiul civil din Siria se prelungește.”

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu