Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internațional, a susținut, în cadrul unei conferințe desfășurată la Paris, că propusa uniune bancară din Uniunea Europeană trebuie finalizată rapid, informează Reuters.

„Ne gândim foarte mult la zona euro ca la un vapor frumos care a fost construit, antrenat pentru ape calme, dar care nu este, încă, complet finalizat pentru cele dure. Încă trebuie efectuate multe lucruri la această uniune bancară. Dacă am, astăzi, un mesaj acela este că această parte specială a vaporului trebuie finalizată, completată, iar esențială este viteza cu care se realizează”, a susținut șeful FMI.

În august, Comisia Europeană a propus întemeierea unei autorități unice care va avea puterea de a hotărî când băncile ar trebui salvate sau închise, în ciuda faptului că oficialii germani cred că aceste prevederi contravin tratatelor europene, care au rolul de a limita puterile Bruxellesului asupra finanțelor naționale.

Conform unui comunicat al Comisiei, mecanismul unic de rezoluție pentru uniunea bancară va avea un nou comitet, constituit din reprezentanții Băncii Centrale Europene, Comisiei Europene și autoritățile naționale competente (adică cele ale statelor în care se află sediul central al băncii, precum și sucursale și/sau filiale ale acesteia). Acest comitet ar avea calități largi pentru a analiza și a defini modul de abordare a rezoluției unei bănci: ce instrumente trebuie utilizate și cum ar trebui să se implice Fondul european de rezoluție.

Totodată, Comisia susține înființarea unui Fond unic de rezoluție bancară, sub supravegherea Comitetului unic de rezoluție pentru a asigura că, în timpul procesului de restructurare, banca se bucură de un sprijin financiar pe termen mediu. Fondul cu pricina ar fi subvenționat prin contribuții ale sectorului bancar, substituind fondurile naționale de rezoluție ale statelor membre care fac parte din zona euro și ale statelor membre care participă la uniunea bancară.

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: „Cu această propunere sunt întrunite toate elementele necesare pentru instituirea unei uniuni bancare menite să consolideze bazele acestui sector, să restabilească încrederea și să remedieze fragmentarea piețelor financiare. […] Nu putem elimina riscul unor viitoare falimente bancare, însă, datorită mecanismului unic de rezoluție și a Fondului de rezoluție, băncile, și nu contribuabilii europeni, ar trebui să fie cele care să își asume, în viitor, responsabilitatea pierderilor.”

Mecanismul unic de rezoluție pentru uniunea bancară ar urma să vină în completarea mecanismului unic de supraveghere bancară (care va fi operațional la sfârșitul anului 2014) și reprezintă o nouă etapă spre uniunea bancară, ce are ca scop eliminarea legăturii dintre criza bancară și criza datoriilor.

În cazul în care o bancă din zona euro va întâmpina dificultăți financiare serioase, BCE, în calitate de supervizor, va trage semnalul de alarmă. În prezent, consiliul de rezoluție (care, la început, va fi format din 300 de angajați) va face recomandări Comisiei, cea care va hotărî dacă va pune în practică procedura de rezoluție bancară.

Mecanismul unic de rezoluție se vrea a intra în vigoare în anul 2015, dar regulile pe baza cărora urmează să se stabilească ordinea creditorilor în cazul salvării unei bănci nu vor fi operaționale decât în 2018. Pe viitor, Comisia Europeană vrea să modifice, de la 1 august, regulile în materie de ajutoare de stat alocate băncilor, astfel că, înainte ca băncile să poată cere o finanțare publică, acționarii și creditorii subordonați vor primi ce vor trebui să contribuie.

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu