România trebuie să facă toate eforturile pentru a evita dezangajarea de fonduri UE, chiar dacă va beneficia de modificarea regulilor actuale prin extinderea regulii „n+3”, fapt ce ar putea facilita situația acestui an, a declarat, joi, comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, în urma întrevederii avute la Bruxelles cu ministrul român al fondurilor UE, Eugen Teodorovici, transmite Agerpres.

„Salut eforturile făcute până acum de autoritățile române în ceea ce privește absorbția de fonduri UE, sperăm să vedem că acest elan va continua, că investițiile vor fi folosite cu un impact pozitiv în teren. Domnul ministru a prezentat și alte măsuri care au fost luate și care, în curând, ar putea aduce rezultate concrete, de exemplu asigurarea finanțării de la bugetul de stat pentru a preveni întreruperea lucrărilor și un nou sistem de plăți directe către beneficiari”, a susținut oficialul european în cadrul unei ședințe informative.

Întrebat fiind dacă optimismul său persistă cu privire la România, așa cum s-a exprimat cu prilejul primei întâlniri avute, în februarie, cu ministrul român, Hahn a răspuns că „fără îndoială, există un progres și absorbția a crescut”.

„Bineînțeles, face parte din munca mea să fiu puțin nerăbdător și, cu siguranță, mi-ar fi plăcut să văd mai mult, dar trebuie să recunoaștem dificultățile din teren. Sperăm că vor exista modificări ale regulilor curente pentru ca România să beneficieze de <<n+3>>, ceea ce ar putea ușura situația în acest an, dar trebuie făcute toate eforturile pentru a nu pierde prea mulți bani”, a mai spus Hahn.

Printre măsurile enumerate de Eugen Teodorovici pentru creșterea absorbției de fonduri se află plățile la timp, procedurile cât mai simple și o abordare coerentă.

„Vom trimite Comisie Europene (CE) o propunere în sensul folosirii sumelor încă disponibile pentru programul național de asistență tehnică pentru a pregăti proiectele care au fost aprobate până în prezent în România, dar fără finanțare astfel încât să poată fi lansate, de către acei beneficiari, licitațiile până la final de an în vederea începerii într-un termen cât mai scurt a activităților pe aceste proiecte, chiar din prima parte a anului viitor”, a declarat Teodorovici.

Regula „n+3” este o regulă foarte importantă pentru managementul financiar al programelor finanțate prin fonduri de la Uniunea Europeană. Aceasta presupune că banii Comisiei nu pot să stea la dispoziția statului membru pe un termen nedeterminat, ci există un termen-limită până la care aceste sume pot fi cheltuite. Deși se discută de o alocare multianuală, acest fapt nu înseamnă că statul membru poate cheltui suma alocată după bunul plac în acea perioadă de șapte ani, ci există și o alocare anuală. Aceasta este cunoscută de la început și este clar definită petru fiecare program operațional. Sumele sunt contractate în limita respectivei alocări anuale.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu