Echipa de audit a Comisiei Europene va veni, săptămâna viitoare, în România având în vedere evaluarea măsurilor luate de autoritățile române pentru deblocarea plăților pe Programul Operațional Sectorial – Creșterea Competitivității Economice (POS-CCE), înainte de înaintarea către Bruxelles a raportului Autorității române de audit, a declarat, joi, la Bruxelles, comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, în urma unei întrevederi avută cu ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici.

„În ceea ce priveşte progresul realizat în programul Competitivitate, salut eforturile clare şi considerabile realizate de autorităţile române, nu doar pentru a corecta trecutul, ci şi pentru a asigura un sistem de management mai eficient. Sunt prudent pentru că trebuie să aşteptăm evaluarea autorităţii române de audit, care va trimite un raport la începutul săptămânii viitoare. Am cerut însă deja echipei mele de audit să meargă la Bucureşti la începutul săptămânii viitoare pentru a lucra în paralel şi a nu pierde timpul. Trebuie să spun că este o abordare excepţională, pentru că, de obicei, aşteptăm evaluarea raportului naţional şi abia apoi mergem la faţa locului dar, având în vedere situaţia specială, am decis să urmăm această abordare foarte flexibilă”, a susținut Johannes Hahn.

Comisarul European a mai spus că n-ar putea preciza, în momentul de față, dacă POS-CCE se îndreaptă mai mult spre suspendare sau spre deblocarea plăților, dar a usbliniat că este optimist și că autoritățile române știu ce au de făcut.

Eugen Teodorovici a ținut să-i mulțumească comisarului european pentru faptul că auditorii CE vor conlucra cu cei români și s-a arătat mai optimist decât Johannes Hahn cu privire la deblocarea plăților pe POS-CCE.

„Sperăm să primim deblocarea POS-CCE curând, după ce misiunea de audit care îşi va începe săptămâna viitoare verificările în România va exprima o opinie favorabilă. Aşa cum am spus mereu, partea Română a continuat eforturile sale de a-şi îndeplini toate acţiunile care să răspundă acelor cerinţe, acelor recomandări făcute de auditor de-a lungul timpului, astfel încât acest program să fie unul care să răspundă în totalitate cerinţelor CE. Este foarte important ca ceea ce facem astăzi să fie un pas important pentru ceea ce vom clădi pentru viitorul cadru financiar vizavi de implementarea pentru mediul privat al acestor proiecte”, a spus Eugen Teodorovici.

Acesta a mai exemplificat și două dintre deficiențele în funcționarea POS-CCE care au fost remediate de autoritățile române.

„În tot ce ţinea de mediul privat, ceea ce a dus la blocarea axei 1 pentru IMM-uri, a fost delegată activitatea către Agenţia de Dezvoltare Regională. A fost o decizie foarte bună pentru că vedem deja că lucrurile s-au definit într-un mod foarte clar şi au intrat în normalitate. A doua este legată de modul în care autoritatea de management va asigura faptul că deficienţele de sistem nu se vor mai întâmpla. Tot ce ţine de partea de verificare, de control, de achiziţii publice era o funcţie slabă la nivelul autorităţii de management. Acest lucru s-a schimbat, a fost angajat personal nou, procedurile au fost clar definite”, a mai adăugat ministrul român.

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu