Europarlamentarii au adoptat, joi, 12 septembrie, cu 500 de voturi pentru, o inițiativă prin care IMM-urile vor fi scutite de un procent din taxe pentru absorbirea forței de muncă tinere. Petru Luhan, eurodeputat PPE, a declarat pentru EurActiv că schema de finanțare se va materializa printr-o schemă de ajutor de stat la nivel național, facilitățile urmând să fie decontat de Comisia Europeană.

Luhan a mai declarat că, pentru a intra în vigoare, inițiativa trebuie să fie aprobată în varianta finală, sub forma unei Directive, de către Comisia Europeană.

„Această schemă va fi proporțională cu rata de angajare de oameni tineri. Ce înseamnă asta? Dacă o întreprindere angajează 15% șomeri tineri, va beneficia de 15% scutiri de taxe. Pentru aceasta, statele membre vor beneficia de subvenții din partea Uniunii Europene”, a susținut Petru Luhan.

Practic, după intrarea în vigoare a Directivei, autoritățile naționale trebuie să vină cu o schemă de ajutor de stat care să prevadă condițiile concrete și tipul de taxe sau impozite pentru care se vor aplica facilitățile. Această schemă va trebui aprobată de către Comisia Europeană. După ce devine funcțională, autoritățile naționale vor trimite periodic la Bruxelles raporturi privind sumele subvenționate, acestea urmând să fie decontate de către Comisia Europeană, a explicat europarlamentarul român, membru al comisiei pentru dezvoltare regională.

 

Despre programul de 8 miliarde de euro dedicat angajării șomerilor tineri

„Inițiativa pentru ocupare în rândul tinerilor șomeri” este un program nou al Uniunii Europene pentru care sunt alocate aproximativ 8 miliarde de euro în perioada 2014-2015. României ar urma să i se acorde circa 400 milioane de euro pentru aceste facilități.

La începutul lunii iulie, liderii europeni au ajuns la un acord pentru a accelera deblocarea a 6 miliarde de euro pentru lupta împotriva șomajului în rândul tinerilor, ridicând suma acordată acestui plan la 8 miliarde de euro în total.

Comisia a propus ca cele 6 miliarde de euro prevăzute pentru angajarea tinerilor în bugetul european pentru 2014-2020 să fie mobilizate în doi ani în loc de șapte. Această „Inițiativă pentru tineri” privește regiunile cele mai afectate de șomajul în rândul tinerilor din 13 state ale Uniunii.

În cadrul aceleiași inițiative, o altă măsură adoptată de europarlamentari, joi, 12 septembrie, a fost cea de mărire a vârstei angajaților considerați tineri, de la 25 la 30 de ani. Aceasta va permite unui număr semnificativ de tineri să beneficieze de oportunități de lucru cât și IMM-urilor să obțină un procent mai mare de scutiri de taxe, dar și generarea competitivității între companii, se arată într-un comunicat de presă al europarlamentarului Petru Luhan și a mai adăugat că „stagiarii vor primi bani în cadrul instituțiilor, ONG-urilor sau companiilor unde vor activa.”

 

În luna februarie a acestui an, rata șomajului, în rândul tinerilor, a atins un procent de 24%, astfel, Parlamentul European a propus Comisiei Europene un program de „garanții pentru tineri”. Menirea proiectului era aceea ce a asigura tuturor tinerilor deschidere spre oferte de angajare de bună calitate ori le va continua educația sau ucenicia în termen de maxim patru luni de când devin șomeri sau își termină studiile.

A trecut mai mult de o jumătate de an de la inițiativa amintită, iar progresele, deși existente, sunt nesemnificative în comparație cu gravitatea problemei, rata șomajului în rândul tinerilor fiind acum de 23,5%.

 

Sursa: EurActiv

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu