Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2014-2020 vizează 7 județe din România și 8 districte. Secretariatul comun al programului va fi constituit la Călărași, cu o sucursală pe granița bulgară, la Ruse, potrivit comunicatului de presă al MDRAP (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice).

BRCT Călărași (Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră) promite să devină o instituție europeană capabilă să mobilizeze potențialul și să gestioneze competent resursele disponibile în vederea susținerii și dezvoltării solide a regiunii de frontieră dintre România și Bulgaria, pe baza parteneriatului dintre comunitățile române și bulgare.

Hotărârile au fost adoptate pe 17 septembrie, în districtul Dobrich, la cea de-a patra întâlnire a Grupului Comun de Lucru pentru pregătirea viitoarei perioade de programare pentru cooperarea teritorială româno-bulgară 2014-2020. Grupul este alcătuit din reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România, ai Ministerului Dezvoltării Regionale din Bulgaria și ai Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru granița România-Bulgaria.

Conform sursei citate, la întâlnire s-a luat hotărârea ca Secretariatul Comun al Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2014-2020 să fie organizat tot în cadrul BRCT Călărași datorită funcționării, tot aici, a Secretariatului Tehnic Comun pentru actualul program de cooperare transfrontalieră, cu o sucursală pe granița bulgară, la Ruse.

De asemenea, a fost fixată aria în atenția viitorului program de cooperare, acesta cuprinzând 7 județe din România (Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Constanța) și 8 districte din Bulgaria (Vidin, Vartsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra și Dobrich).

Această reuniune a grupului a fost cea de-a patra de acest fel și a constituit o ocazie importantă pentru prezentarea pricipalelor progrese simțite în procesul de pregătire a următorului Program de Cooperare Transfrontalieră (PCT) România-Bulgaria 2014-2020. Au fost înfățișate grupului  de lucru principalele aspecte ale analizei teritoriale a regiunii de graniță româno-bulgare, dar și rezultatele chestionarului privind următorul exercițiu financiar 2014-2020, aplicat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației publice (MDRAP). Analiza a fost realizată în cadrul proiectului strategic Spațial, proiect finanțat în cadrul PCT România-Bulgaria 2007-2013.

Tot în cadrul întâlnirii a fost prezentat proiectul de Acord de înțelegere dintre cele două state partenere privind viitorul program de cooperare româno-bulgară 2014-2020, modificat conform observațiilor aduse de către membrii grupului de lucru, la reuniunea precedentă, organizată la Constanța, în luna iunie. De asemenea, a fost prezentată și o primă versiune a cererii de finanțare care va fi utilizată cu ocazia următorului exercițiu financiar.

Preşedinţia Grupului Comun de Lucru a aparţinut delegaţiei bulgare conduse de Dimana Sadonkova, director general adjunct în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale din Bulgaria, în timp ce vicepreşedinţia a fost asigurată de către delegaţia română, condusă de Doina Surcel, director general adjunct în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice din România.

Comisia Europeană a fost reprezentată, la această întâlnire, de Filomena Carvalho, şef adjunct de unitate, şi de Kypros Kyprionou, ofiţer de program din cadrul DG Regio.

Obiectivele principale vizate de BRCT Călărași:

  • Promovarea cooperării între regiunile, comunitățile și autoritățile situate de o parte și de alta a frontierelor România-Bulgaria, în rezolvarea unor probleme comune, prin conceperea și implementarea unor strategii transfrontaliere și a unor proiecte care să contribuie la dezvoltarea comunităților respective sub aspectul creșterii nivelului de trai și al dezvoltării economice;
  • Promovarea bunei vecinătăți, a stabilității sociale și progresului economic din regiunile de frontieră România-Bulgaria, prin finanțarea unor proiecte cu beneficii vizibile pentru regiunile și comunitățile din regiuni;
  • Stimularea cooperării interregionale, interne și internaționale, transfrontaliere, inclusiv în cadrul euroregiunilor, precum și participarea regiunilor transfrontaliere la structurile și organizațiile europene care promovează dezvoltarea economico-socială și instituțională, în scopul realizării unor proiecte de interes comun, în conformitate cu acordurile internaționale la care România este parte;
  • Sprijinirea realizării descentralizării responsabilității, prin promovarea inițiativelor locale, realizate în cadrul strategiilor locale;
  • Promovarea inovării, transferului tehnologic și de know-how prin întărirea legăturii dintre mediul de afaceri și cel științific/tehnologic de cercetare;
  • Creșterea atractivității regiunilor de frontieră România-Bulgaria în vederea atragerii investițiilor și derularea de activități specifice orientate spre creșterea volumului investițiilor private.
 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu