Cancelarul Angela Merkel a câștigat detașat alegerile legislative germane de duminică după ce partidul conservator, din care face parte (CDU/CSU), a căpătat 41,5% din voturi, conform rezultatelor provizorii, informează agenția franceză de presă (AFP).

Asemenea colorlalți doi cancelari conservatori, Konrad Adenauer și Helmut Kohl, Angela Merkel a reușit să obțină trei mandate în fruntea Germaniei.

„Merkel mai puternică decât oricând”, declara tabloidul Bild în ediția online și se întreba: „devine ea la fel de puternică precum Helmut Kohl?”.

Angela Merkel a subliniat, în discursul rostit la sediul CDU, că este, totuși, prematur să discute despre intențiile avute în vedere despre noul cabinet.

„Vom face tot posibilul în următorii patru ani, împreună, pentru a-i face ani de succes pentru Germania. Este prea devreme să spunem cum vom proceda, dar, astăzi, trebuie să sărbătorim”, a declarat lidera conservatorilor germani în fața susținătorilor reuniți la sediul CDU.

FDP (Freie Demokratische Partei) este înlăturat din Bundestag pentru prima dată în istoria RFG, nereușind să atingă pragul de 5% din voturi (ci doar 4,8%). Noua mișcare anti-euro, Alternative für Deutschland (AFP), înființată în primăvară, nu a reușit, nici ea, să atingă 5% necesare pentru a intra în camera inferioară a parlamentului.

Prezența la vot a fost de 71,5%, puțin mai bună față de cea de 70,8% în 2009.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu