Franța a reafirmat, marți, că „refuză orice modificare” a tratatelor europene prin care s-ar pune în discuție mutarea sediului Parlamentului European (PE) de la Strasbourg. Reacția a venit după ce Comisia pentru Afaceri Constituționale a legislativului european a adoptat, luni, cu o largă majoritate, un raport în care precizează dreptul acestui organism de a hotărî unde se reunește, transmite agenția franceză de presă, AFP.

Tratatele europene precizează că sediul PE este la Strasbourg, dar majoritatea activităților instituțiilor europene au loc la Bruxelles, adică la o distanță de 435 de kilometri. Conform raportului adoptat luni, deplasarea parlamentarilor și a funcționarilor europeni la Strasbourg implică cheltuieli anule între 169 și 204 milioane de euro, echivalentul a 15-20% din bugetul PE.

„Argumentele folosite de co-raportori pentru a pune în discuție sediul Parlamentului European sunt contestabile și contestate”, credere ministrul francez delegat însărcinat cu afacerile europene, Thierry Repentin, care mai susține că cifrele din raport „sunt contrazise chiar de datele furnizate Secretariatului general al PE.”

„Franța este foarte atașată respectării dispozițiilor Tratatului ce reflectă voința inițiatorilor Europei de a construi o Europă policentrică. Alegerea orașului Strasbourg, ca gazdă a Parlamentului European, este exemplul cel mai evident al acestei voințe. În consecință, Franța va refuza orice modificare a tratatelor la acest capitol. Această poziție, am spus-o de mai multe ori, nu este negociabilă”, a subliniat oficialul francez.

„Cu câteva luni înaintea alegerilor europene, prioritatea tuturor actorilor europeni ar trebui să fie mobilizarea pentru găsirea de soluții concrete în fața preocupărilor cetățenilor, nu să ne irosim în dispute instituționale inutile”, a insistat Thierry Repentin.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu