Comisarul european Štefan Füle a dat publicității, miercuri, 16 octombrie 2013, pachetul de rapoarte de țară privind extinderea UE. Pentru a cincea oară, consecutiv, Comisia a recomandat începerea negocierilor cu Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. De asemenea, Albania a fost propusă să devină o țară candidat, e adevărat, cu condiţia continuării eforturilor, de către Tirana, în vederea reducerii corupţiei și a crimei organizate. În setul de rapoarte, Comisia evaluează progresul națiunilor din Balcanii de Vest precum şi a Turciei în parcursul lor european. Având în vedere suspendarea negocierilor de aderare din partea guvernului Islandei, Comisia s-a limitat în a face doar un bilanț al stării curente a țării în ceea ce priveşte alinierea la reglementările europene.

Comisarul  Štefan Füle a declarat: „Extinderea este un proces continuu și,  în ciuda crizei, este  o politică bună – fiind chiar parte a soluției. Extinderea continuă să fie una din cele mai eficiente politici publice a UE. Prin faptul că se referă, la început, la politici fundamentale precum lupta împotriva corupției, guvernanța economică sănătoasă, libertatea de exprimare și a mass-media, drepturile omului și protecția minorităților, întărește stabilitatea economica și politică în țările candidate și în UE ca un întreg.”

Strategia de extindere, adoptată astăzi, confirmă relevanța continuă a criteriilor de aderare adoptate cu 20 ani în urmă, la Copenhaga.

Rapoartele privind țările candidate (Muntenegru, Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia si Islanda ) şi potențialii candidați (Albania, Bosnia si Herțegovina, Kosovo) pot fi găsite la:

http://ec.europa.eu/enlargement/countries/strategy-and-progress-report/index_en.htm

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu