Acţiunile băncilor listate la BVB, minus 60% de la falimentul Lehman Brothers.

Preţul acţiunilor emise de băncile tranzacţionate pe piaţa de capital a scăzut în ultimii ani. Investitorii percep sectorul bancar ca având perspective de dezvoltare şi profitabilitate inferioare faţă de restul economiei.

În perioada ianuarie 2011 – iunie 2013, acţiunile băncilor s-au depreciat cu aproximativ 36%. Raportul asupra stabilităţii financiare  arată faptul că randamentele oferite de sectorul bancar românesc pe piaţa de capital au fost printre cele mai mici.

Deşi volatilitatea a fost relativ scăzută, investitorii au evaluat sectorul bancar din România ca oferind perspective de creştere inferioare celor din alte state din Europa Centrală şi de Est.

De la falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers, în 15 septembrie 2008, moment declanşator al crizei financiare internaţionale, preţurile acţiunilor băncilor listate din România, exprimate în euro, s-au depreciat cu 60 de lei.

Potrivit raportului BNR, indicele BET a arătat un grad ridicat de rezistenţă la şocurile negative din pieţele bursiere internaţionale, iar anul 2013 a debutat cu o creştere semnificativă a lichidităţii bursiere, al cărei vârf a fost atins în luna mai. În ultima lună a primului semestru, lichiditatea bursieră s-a înjumătăţit, în condiţiile în care investitorii au manifestat o atitudine prudentă.

În ultima perioadă, brokerii au explicat lichiditatea redusă din piaţă prin faptul că investitorii şi-ar păstra banii pentru ofertele derulate de stat (mai întâi Nuclearelectrica şi, acum, Romgaz).

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu