Comisia Europeană a acordat Republicii Moldova peste 100 de milioane de euro în scopul modenizării sistemului energetic, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, ministrul economiei de la Chișinău, Valeriu Lazăr, informează Agerpres.

La această sumă se mai adaugă și granturi sau credite din partea statelor membre ale Uniunii, în special a Suediei, precum și a Băncii Mondiale, a mai spus acesta. El a mai amintit de un program de ajutor financiar pentru domeniul energetic în valoare de 40 de milioane de euro, dintre care mai mult de jumătate au fost deja alocate, dar și grantul de trei milioane de euro pentru construcția gazoductului Iași-Ungheni, șapte milioane de euro pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate privind aderarea Republicii Modova la ENTSO-E ș.a., precizează sursa amintită mai sus.

Scopurile principale ale Republicii Moldova sunt acelea de a asigura resursele energetice alternative și micșorarea consumului de energie, a subliniat Valeriu Lazăr.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a indicat că Republica Moldova este vecinul UE care beneficiază de cele mai multe resurse financiare pe locuitor, aceasta fiind de 100-130 de milioane de euro anual, adică aproximativ 40 de euro pentru fiecare locuitor.

 

Sursa: Agerpres

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu