Performanţele economice ale României sunt sub nivelul celor din 2012, excluzând agricultura care a ocupat o poziţie foarte importantă în accelerarea avansului PIB-ului în T3, cu toate că acest avans nu se observă nici în portofelele populaţiei, nici în încasările bugetare.

Vulnerabilitatea majoră a economiei româneşti o reprezintă scăderea investiţiilor, iar o posibilă creştere a acestora poate aduce un plus de valoare agriculturii.

Agricultura, care a ţinut în spate creşterea economiei din ultimii trei ani, are alocat în bugetul pentru anul viitor 19,4 miliarde de lei, plus  încă 500 de milioane de euro direcţionaţi către sprijinirea fermierilor prin plăţi directe.

Plusul financiar nu este alocat însă din bugetul de stat, ci pe linia banilor europeni, având în vedere că mai bine de 90% din întreg bugetul de la Agricultură este acoperit de banii pentru proiectele europene şi de subvenţiile plătite fermierilor.

Deşi în agricultură se pompează bani europeni de aproape şapte ani, rezultatele nu reuşesc să se vadă pe deplin în piaţă. România rămâne cea mai fragmentată piaţă agricolă din UE, cu 3,8 milioane de fermieri şi puţin peste 11.000 de businessuri agricole şi o economie cu deficit comercial în comerţul cu produse agroalimentare.

 

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu