Piața financiară poate fi manipulată de traderi care lucrează pentru cele mai mari bănci din lume si care se ocupă cu tranzacții zilnice a căror valoare depășește 5000 de miliarde de dolari.

Pentru a putea controla rata de referinţă din timpul „minutului Londra”, traderii aveau nevoie de un singur lucru: informaţie. Ei ştiau de la începutul zilei că investitorul X plănuieşte să cumpere, să zicem, un miliard de euro la ora 16:00, adică la reper. Să spunem că dimineaţa cursul dolar/euro este de 1,35.

În timpul dimineţii, traderii cumpărau în numele băncii un miliard de euro la cursul normal din piaţă. Seara, în timpul „minutului” – adică de la 15:59:30 GMT până la 16:00:30 GMT, plasau numeroase comenzi pentru un volum ridicat de euro. Asta crea în piaţă iluzia că există o cerere foarte ridicată pentru euro, fie de la mai mulţi investitori, fie de la un investitor mare.

Automat, ceilalţi traderi şi clienţii lor plasau comenzi pentru euro pentru a se feri de o eventuală apreciere a cursului.  Acest comportament creează o apreciere artificială a cursului de schimb, care ajunge de la 1,35, cât era dimineaţa, la 1,352 dolari/euro, să spunem. În acest moment, traderii cumpără pentru investitorul X un miliard de euro, aşa cum le-a cerut în urmă cu câteva ore, fără ca acesta să ştie că miliardul este cumpărat chiar de la traderii lui. Acestora din urmă le rămâne toată diferenţa dintre cursurile de schimb.

Grupurile americane JPMorgan, Citigroup, Standard Chartered şi RBS din Marea Britanie sunt cele în jurul căreia a izbucnit un adevărat scandal internaţional privind manipularea cursurilor de schimb, însă ancheta vizează şi alţi giganţi mondiali precum UBS (Elveţia) şi Deutsche Bank (Germania).

 

Tags: , ,

 

1 comentariu

  1. tv online spune:

    Chiar bun. Cea ce am rasfoit pe pagina dvs. despre Gigan?ii bancari mondiali sunt acuza?i ca au manipulat cursurile de schimb ale valutelor — europunkt m-a ajutat sa inteleg mai bine anumite lucruri. Te felicit pentru dezvoltarea europunkt.ro, care e un site care trebuie cunoscuta.

Lasă un comentariu