Programele operaționale din domeniile cheie în care se vor aloca fondurile structurale europene pentru următorii 7 ani vor fi publicate pentru consultare publică luna viitoare, a declarat pentru uelive.ro/EurActiv.ro Mihaela Toader, director în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. În această perioadă Ministerele de resort pentru fiecare domeniu cheie lucreaza la aceste programe împreuna cu reprezentanții MFE, a mai explicat Toader.

În paralel, se desfășoară evaluarile ex-ante* ale acestor Programe Operaționale, realizate pe baza unor contracte de asistență tehnica.

În același timp, MFE așteaptă de la Comisia Europeană răspunsul în ceea ce privește prima variantă a Acordului de Parteneriat, transmisă în data de 11 octombrie, urmând să fie publicată o nouă variantă, pe baza răspunsului primit, cel mai probabil, la începutul lunii ianuarie.

În varianta actuală de lucru a Acordului de Parteneriat sunt menționate:

  • Programul Operațional Regional
  • Programul Operațional Competitivitate
  • Programul Operațional Capital Uman
  • Programul Operațional Infrastructură Mare
  • Programul Operațional Capacitate Administrativă
  • Programul Național de Dezvoltare Rurală
  • Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime

În acelasi document, prioritățile care vor fi finanțate prin aceste programe operaționale sunt structurate în funcție de cele 11 Obiective Tematice stabilite de Comisia Europeană și cele 5 Provocări în materie de dezvoltare, identificate de autoritățile naționale.

O prezentare pe scurt a primei variante a Acordului de Parteneriat poate fi consultata aici

*Definiție – Evaluarea ex-ante analizează critic programele propuse, examinându-le obiectivele, planurile de implementare şi rezultatele estimate etc., cu intenţia de a determina dacă sunt cele mai potrivite intervenţii pentru a îndeplini obiectivele relevante ale politicii.

 

Sursa: UElive (proiect Eurocentrica)

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu