Adunarea Generală a ONU a stabilit data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, invitând guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activităţi care să trezească conştiinţa publică cu privire la aceste probleme.

Această dată comemorează asasinarea, în 1961, la ordinele preşedintelui Rafael Trujillo, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană.

Violenţa împotriva femeilor şi fetelor este tot mai recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase şi urgente probleme ale tuturor timpurilor. În fiecare colţ al lumii, efectul distrugător pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică drumul spre dezvoltare, pacea şi egalitatea de şanse. Comunitatea internaţională şi societatea civilă au ajuns la concluzia că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi fetelor: când are loc, aceasta este de fiecare dată o încălcare a drepturilor lor, este un act criminal şi este un lucru inacceptabil.

Convenţia ONU pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor, adoptată în 1979, reprezintă principalul instrument internaţional al drepturilor femeilor şi fetelor, prin care acestea au dreptul la o viaţă fără violenţă.

 

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu