Transparency International (TI), a publicat, astăzi, indicele de percepţie al corupţiei în 2013, care vizează 177 de ţări. Danemarca este percepută ca fiind cea mai puţin coruptă ţară din UE, în timp ce Grecia ocupă un loc fruntaş la corupţie.

Clasamentul se bazează pe opinia experților de corupție din sectorul public pe o scală de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte curat). Șapte din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au avut sub 50, pe când Danemarca a primit 91.

În timp ce Grecia a făcut mici îmbunătățiri în comparație cu scorul de anul trecut, România şi Grecia se află la baza clasamentului.

Scandalurile de corupţie cu privire la finanţarea partidelor politice şi lipsa de protecţie a avertizorilor de integritate au subminat încrederea oamenilor în Guvern.

Cele mai slabe performanţe le-a avut Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia cu doar 8 puncte. Huguette Labelle, preşedintele TI, a declarat: „Cele mai bune performanţe se confruntă cu probleme, cum ar fi captura de stat, finanțarea campaniei și supravegherea contractelor de achiziții publice mari, care rămân riscuri majore de corupție.”

Comisia Europeană estimează costuri de 120 de miliarde € în fiecare an din cauza corupţiei.

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu