Viviane Reding, comisarul european pentru Justiție, Drepturi Fundamentale și Cetățeni, și-a manifestat îngrijorarea față de direcția în care se îndreaptă lupta împotriva corupției din Romania. Comisarul european le-a spus luni europarlamentarilor din comitetul pentru libertăți civile că recentele măsuri legislative adoptate de Parlamentul de la București vor fi discutate în luna ianuarie, scrie EuObserver.

Camera Deputaților a adoptat, pe 10 decembrie, două legi de modificare a Codului Penal cu mai multe amendamente propuse de Deputații juriști. Practic, parlamentarii au schimbat definiția „conflictului de interese”, au scos actele administrative din sfera sa, au micșorat pedeapsa maximă de la 5 la 3 ani, au scos parlamentarii, președintele și profesiile liberale din randul funcționarilor publici, au micșorat termenul prescripției speciale și au mărit la maxim perioada în care un inculpat care își acoperă prejudiciul integral poate beneficia de reducerea pedepsei.

Ambasada SUA a transmis o reacție dură  față de modificările Codului Penal: “Această acțiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenței și ale statului de drept și este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei”. Deasemenea și socialiștii din Parlamentul European au criticat modificarea Codului Penal, prin faptul că modificările încalcă valorile UE și că deputații s-au grăbit.

 

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu