Tot mai multe ţări cu probleme economice preferă să întoarcă spatele Fondului Monetar Internaţional şi, în schimb, să împrumute bani de la Rusia sau de la statele arabe.

Ucraina a întors spatele Uniunii Europene şi a primit de la Rusia 15 miliarde de dolari. Fără aceşti bani, Kievul ar fi fost nevoit să obţină un împrumut de la FMI, Banca Mondială şi Bruxelles. Criza s-a dovedit o oportunitate pentru ruşi de a-şi reafirma influenţa în ţările europene.      Turbulenţele sociale şi politice de anul trecut din Egipt ameninţau să arunce în colaps economia naţională. Orice discuţie despre un împrumut de urgenţă de la FMI s-a încheiat rapid, imediat ce Arabia Saudită, Kuweitul şi Emiratele Arabe Unite au anunţat că vor acorda ele un credit în valoare de 12 miliarde de dolari .

Astfel se conturează doi noi creditori de talie internaţională, oferind statelor aflate la ananghie o alternativă în faţa instituţiilor care, în mod tradiţional, cu asta se ocupă. Fondul şi Banca Mondială cer, în schimbul împrumuturilor acordate, măsuri de austeritate şi consolidare fiscală.

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu