Comisia de Libertăţi Civile din Parlamentul European a aprobat, astăzi, o rezoluţie conform căreia Comisia Europeană trebuie să realizeze un sistem de monitorizare a statelor membre privind respectarea valorilor UE şi a criteriilor de accedere în UE.

Comisia Europeană trebuie să instituie  un nou sistem de monitorizare a criteriilor de aderare, cunoscute sub numele de “Criteriile de la Copenhaga”, în mod regulat şi într-o manieră obiectivă. Acest nou mecanism Copenhaga va servi pentru a fixa indicatori, recomandări şi sancţiuni precum îngheţarea fondurilor europene pentru ţările care nu respectă criteriile.

Orice stat european care doreşte să adere la Uniunea Europeană trebuie să respecte valorile comune ale acesteia definite la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE): respectarea demnităţii umane, a libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor. În plus, acestea se angajează să respecte valorile UE în cadrul Uniunii Europene şi în relaţia cu ţările terţe.

 

Sursa:caleaeuropeana.ro

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu