România  înregistrează cel mai bun scor din regiune privind gradul de integrare în economia globală, însă este trasă în jos de factori care vizează percepţia corupţiei, fiscalităţii, protejării drepturilor de proprietate şi sistemul de contabilitate, infrastructura sau costurile şi procedurile necesare pentru înfiinţarea unei afaceri.

România devansează Slovenia şi Slovacia, ţări care fac parte din zona euro, în privinţa atractivităţii mediului de afaceri, datorită costului mai scăzut al muncii, potrivit raportului Bloomberg.

Polonia este cea mai atractivă ţară pentru afaceri din Europa de Est şi Asia Centrală, datorită expansiunii în ritm accelerat a consumului intern şi îmbunătăţirii infrastructurii înregistrând cea mai bună rată de creştere economică din UE, după declanşarea crizei, şi singurul stat membru care nu a traversat vreo recesiune în această perioadă.

Punctele slabe ale acesteia sunt în ceea ce priveşte costul, în bani şi timp, al înfiinţării unei afaceri, din cauza birocraţiei şi procedurilor juridice complicate. Prin absorbţia de fonduri europene, Polonia a investit peste 60 miliarde euro în infrastructura rutiera în ultimii 6 ani, proiecte care au contribuit la performanţele economiei, notează Bloomberg.

Concluzia: România ocupă locul 8 în Europa de Est şi Asia Centrală în topul celor mai atractive ţări pentru afaceri, devansată de Ungaria, Cipru, Turcia, Bulgaria sau Rusia.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu