Lituania dorește aderarea la zona euro din 2015, a anunțat șeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, fiind ultimul dintre statele baltice care ar adopta moneda unică, după Estonia (2011) și Lituania (2014).

„Autoritățile lituaniene și-au exprimat intenția de a adopta euro la 1 ianuarie 2015”, a declarat Jeroen Dijsselbloem în urma reuniunii miniștrilor de Finanțe din zona euro ce a avut loc la Bruxelles.

Conform unui sondaj de opinie recent, 55% dintre lituanieni nu sunt de acord cu adoptarea monedei unice, iar 41% sunt pentru adoptarea euro. Cetățenilor lituanieni le este frică de o posibilă creștere a prețurilor după adoptarea monedei, aceleași temeri au apărut și în țările vecine, Letonia și Estonia, înainte de a adera la zona euro.

Economiștii sunt de părere că Lituania, țară cu o populație de trei milioane de locuitori, are șanse mari să se încadreze, până în 2015, în criteriile prevăzute de tratatul de la Maastricht.

De asemenea, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunțat recent că este optimist în ceea ce privește aderarea celei de-a treia țări balcanice la zona euro: „Mă aștept ca Lituania să devină anul viitor cea de-a XIX-a a zonei euro, încheind astfel aderarea la euro a țărilor baltice”.

 

 

Sursa: agerpres

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu