Comisarul European pentru justiție, Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene a declarat că termenul „rom” nu înseamnă România, în prezentarea concluziilor din cadrul Comitetului Regiunilor, de la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Primarul comunei constănțene Cumpăna, Mariana Gâju, președinte al Asociației Comunelor din România a arătat că această localitate este una eterogenă și este alcătuită, în cea mai mare parte, din români, alături de care locuiesc turci, tătari și romi.

Primarul a mai susținut că România nu trebuie să ajungă o țintă a Uniunii Europene din acest punct de vedere și că principiul liberei circulații trebuie respectat neapărat pentru toți cetățenii europeni cu scopul de a munci pentru a depăși criza economică din Uniunea Europeană. Aceasta a evidențiat că apelativul „rom” nu vine de la români, iar romii există atât în România, cât și în celelalte state ale Europei.

Viviane Reding a răspuns, subliniind, conform Agerpres: „Da, aveți dreptate, prieteni români, rom nu înseamnă România, nu vine de la România. Avem 12 milioane de romi, dintre care marea majoritate trăiesc în sărăcie cruntă în multe state membre (…) Avem cu toții răspundere”.

Aceasta a completat că a primit nenumărate scrisori din partea a diverși primari, mai ales din Franța, care au reclamat comunitățile de romi.

„Mi-au spus cât de dificil este ca în apropierea directă a localităților lor să se afle aceste persoane și cât de greu este să combați sărăcia în practică. Acum 17 ani făceam parte dintr-un consiliu local unde aveam de-a face cu problema migrației într-un oraș în care 90% din copiii care mergeau la școală nu sunt luxemburghezi. Acești 17 ani nu am uitat ce se întâmplă la acel nivel, pentru că nu e teorie, e practică, și știu că trebuie să găsești soluții concrete pentru așa ceva”, a transmis oficialul european.

În cadrul conferinței s-a mai atras atenția că cetățenii romi au mulți copii și că este o parte a populație care crește.

Pe 4 aprilie 2014, va avea loc, la Bruxelles, cel de-al III-lea Summit pentru populația romă, la care vor participa miniștri din statele membre, reprezentanți ai asociaților de romi și reprezentanți ai Comitetului Regiunilor.

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu