Parlamentul European a votat, joi, excluderea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova. Aceștia vor putea să călătorească liber în Spațiul Schengen, cu scopuri turistice, începând cu cea de-a doua jumătate a lunii mai.

Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care a îndeplinit toate cerințele pentru ridicarea vizelor, conform Planului de Acțiune pentru Liberalizarea vizelor, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.

Tot în comunicat se mai arată că regulamentul privind vizele, din 2001, conține lista statelor non-UE ai căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în spațiul Schengen („lista negativă”) și a celor ai căror cetățeni nu au nevoie de vize („lista pozitivă”).

În urma revizuirii, Moldova a fost transferată de pe lista negativă pe cea pozitivă, iar moldovenii care dețin pașapoarte biometrice vor putea să se bucure de călătorii în spațiul Schengen într-un interval cuprins între 90 și 180 de zile.

„Astăzi este o zi importantă nu numai pentru politica de vize a UE în general, ci mai ales pentru Republica Moldova. Sunt fericită că Parlamentul a aprobat cu o majoritate atât de mare decizia de a ridica vizele pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Tarja Fajon, membră a Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

Tot ea a completat: „Regimul liber de vize este unul dintre cele mai concrete elemente din relația cu UE și una dintre măsurile concrete, importante pentru oameni, mai ales pentru tineri. Moldova deschide un nou capitol. Guvernul trebuie să își continue drumul european, iar eu salut eforturile viitoare care vor fi făcute în acest sens”.

În urma votului de joi, urmează acordul Consiliului, în aprilie și, apoi, publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu