Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCFCAH) – prezidat de Comisia Europeană – a votat, în decursul zilei de ieri, folosirea bicarbonatului de sodiu, ca ingredient în prepararea tradițională a mititeilor.

„Votul arată că atunci când există argumente, atunci când există o bună coordonare între industrie și autoritățile responsabile la nivel național și european, rezultatele sunt pozitive. Mă bucur că serviciile Comisiei Europene, în special Direcția Generală pentru Sănătate coordonată de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atenție o problemă atât de importantă pentru cei de acasă și că, după întâlnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat într-un timp foarte scurt pentru a pune cererea României din nou pe agenda comitetului. Decizia de azi înseamnă nu numai că micii românești pot fi produși în continuare după rețeta tradițională, dar pot fi și exportați pe piața europeană”, a susținut comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.
România a făcut parte dintre statele care au pledat pentru utilizarea bicarbonatului de sodiu și a carminului în prepararea mititeilor. Derogarea de luni va face posibilă folosirea aditivilor pentru prepararea pastei de mititei, însă va fi interzisă în continuare pentru alte produse.

Parlamentul European urmează să permită modificarea regulamentului, astfel permițând ca mititeii să intre în legislatura curentă a PE.

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu