Centrul de Informare Europe Direct București (CIED București), găzduit de Institutul European din România (IER) a organizat o dezbatere dedicată alegerilor europarlamentare , „Trecut, prezent și viitor în procesul de construcție europeană”.

Evenimentul s-a desfășurat astăzi, 14 martie, între orele 11:00 – 14:00, la sediul Facultății de Istorie, Universitatea din București, avându-l ca moderator pe Prof. univ. dr., Decan al Facultății de Istorie, Adrian Cioroianu.

Dezbaterea „Trecut, prezent și viitor în procesul de construcție europeana” face parte din activitățile organizate de CIED București în cadrul proiectului „Votează pentru Europa! Votează pentru tine!”, finanțat de Comisia Europeană prin Reprezentanta sa în România. Proiectul are ca scop principal implicarea cetățenilor în viața ăpșotocă europeană și mobilizarea acestora pentru a vota la alegerile europarlamentare de anul acesta.

Printre invitații speciali ai evenimentului s-au remarcat Renate Weber (Deputat european, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European), Ioan Mircea Pașcu (Deputat european, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European), Cristian Dan Preda (Deputat European, Grupul Partidului Popular European Creștin Democrat), Gabriela Drăgan (Prof. univ. dr, Facultatea de Istorie, Universitatea din București).

Descriere a conceptelor ce au fost abordate în cadrul dezbaterii:

În contextul generat de Anul European al Cetățenilor, în anul 2013, comisarii europeni au luat parte la dezbateri deschise cu privire la viitorul UE. Aceste discuții au fost găzduite de orașe, mai mari sau mai mici, din întreaga Europă, de la Varșovia, în Polonia, la Cadiz, în Spania. Cu referire la aceste dezbateri, în discursul din septembrie 2013 privind starea Uniunii, președintele Comisiei Europene, Jose Barroso a făcut apel la „toți cei cărora le pasă de soarta Europei, indiferent de convingerile lor politice sau ideologice, indiferent de unde vin, să susțină cauza Europei”, pornind de la o întrebare fundamentală: „Dorim să creăm o Europă mai bună sau să renunțăm la ea?”

Ca orice alt proiect realizat de oameni, UE nu este perfectă. Metoda interguvernamentală adoptată prin Tratatul de la Maastricht nu reușește să depășească disensiunile dintre statele membre, iar abordarea fundamental federalistă este și mai puțin viabilă. Pentru ajungerea la echilibru este necesar un compromis. O uniune interguvernamentală ajunge să accentueze pe cea a altor guverne (a statelor mici, cu economii mai slabe).

Tocmai pentru a limita această realitate a puterilor, Uniunea interguvernamentală a ajuns să creeze o complexă structură tehnocrată pentru gestionarea zonei euro, situație care a făcut ca gestionarea și prevenirea crizelor să devină din ce în ce mai îndepărtată de interesele și de revendicările cetățenilor europeni. Cetățeni care, în luna mai 2014, sunt chemați la urne pentru alegerea viitorilor deputați europeni care să le reprezinte interesele.

Însă încrederea în instituțiile europene este tot mai scăzută și acest lucru este reflectat și de participarea la vot, care este în scădere – în 2009 a votat doar 43% din populația cu drept de vot.

Pentru democrația europeană este importantă inversarea acestei tendințe, deoarece membrii  Parlamentului European, aleși o dată la 5 ani, îi reprezintă direct pe cetățenii UE.

 

 

Tags: , , , ,

 

1 comentariu

 1. Ofelia M. spune:

  Daca in Europa prezenta la vot a fost de 43%, in Romania a fost si mai scazuta, cam 27%. Ma astept ca anul acesta trendul descendent sa se confirme. Probabil ca romanilor li se pare ca Europa este prea indepartata de realitatea lor imediata si europarlamentarii romani nu sunt suficienti de cunoscuti pe plan local. De ce? Pentru ca situatia economica a cetatenilor este atat de precara incat ei sunt interesati de ‘acum’ si ‘aici’. In acest context Bruxelles si alegerile din mai nu intra in preocuparile lor asa cum se intampla cu alegerile locale. Pe de alta parte europarlamentarii intens mediatizati la televizor nu sunt tocmai cei care inspira increderea si dorinta de implicare sociala a romanilor. Daca intrebati cetatenii de pe strada ei vor cunoaste nominal urmatorii europarlamentari romani: C.V.Tudor, Elena Basescu, Adrian Severin si Gigi Becali. Ei bine, 3 dintre ei sunt neafiliati, deci cam in plus la Bruxelles. Publicul larg confunda responsabilitatea europarlamentarilor romani cu imaginea acestor personaje.
  Ce e de facut pentru a creste prezenta romanilor la votul din mai? Eu stiu ca Biroul de Informare al Parlamentului a organizat anul trecut un concurs Euroscola pentru liceeni cu tema acestor alegeri. Participarea la concurs a fost scazuta, vreo 20 de licee din tara.
  Eu am implicat colegiul la care lucram si institutiile pe care le-am contactat au fost foarte prompte in a colabora: Prefectura Bacau, Europe Direct Bacau, biroul europarlamentarului Minodora Cliveti. Daca sunt contactate, institutiile colaboreaza, dar initiativa trebuie sa vina de jos in sus, de la cetatean spre institutie. De aici inteleg ca cetateanul trebuie educat sa aiba initiativa si implicare sociala, indiferent de afiliatia politica.
  http://www.europarl.ro/ro/ue_si_tinerii.html
  Posterul creat de noi pentru promovarea alegerilor din mai este pe situl concursului, dar cati oameni il vad? Eu am printat cateva exemplare din banii mei… si cam atat. Cred ca pe plan local, acest fel de poster are un impact mai mare decat unul creat la Bruxelles pentru ca arata oameni reali din comunitatea locala cu care votantii se pot identifica. La fel cu posterul nostru mai sunt 3 castigatoare in tara. Si ele exista in format electronic pe sit, dar nu si in presa sau in orase, acolo unde le-ar putea vedea lumea. Am mai vazut ca la inceputul anului Centrul Europe Direct Bacau a organizat un eveniment de promovare a alegerilor, la fel au facut si alte centre Europe Direct din tara. Totusi, impactul lor la nivelul populatiei este destul de mic. Vad ca si acest site incearca sa promoveze alegerile prin acest articol, dar nu vad comentarii.
  In concluzie, UE apare prea birocratizata si prea indepartata cetateanului de rand. Pentru a schimba imaginea aceasta e nevoie de oameni implicati, creativi si dispusi sa faca un efort voluntar pentru a-I invata pe ceilalti ca votul este mai mult decat un drept, este puterea de decizie a oricarui cetatean. Daca nu votam, nu putem emite pretentii de la cei care ne conduc.

Lasă un comentariu