UE stabilește o nouă abordare pentru a ajuta întreprinderile care se confruntă cu dificultăți financiare și a oferi o a doua șansă antreprenorilor în devenire.

În fiecare an, aproximativ 200 000 de întreprinderi din UE se confruntă cu perspectiva falimentului. 1,7 milioane de persoane își pierd mijloacele de subzistență ca urmare a acestui fapt. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a asigura supraviețuirea și restructurarea întreprinderilor în dificultate într-un stadiu incipient.

Revizuirea legislațiilor naționale în materie de insolvență este în beneficiul tuturor părților interesate. Această măsură nu numai că va proteja întreprinderile viabile și locurile de muncă, ci va reduce și riscurile pentru investitori, va îmbunătăți nivelul sumelor recuperate de creditori și va încuraja investițiile transfrontaliere.

Pentru a obține un sistem mai coerent, UE le recomandă guvernelor naționale să pună în aplicare măsuri care mai degrabă să le permită întreprinderilor să se restructureze într-un stadiu incipient, decât să le oblige să intre în lichidare, așa cum se întâmplă deseori. Astfel, statele membre sunt invitate:

  • să ajute întreprinderile să se restructureze înainte de inițierea procedurilor de insolvență sau judiciare
  • să le ofere întreprinderilor aflate în dificultate o marjă de până la 4 luni pentru a adopta planuri de restructurare înaintea de lansarea, de către creditori, a procedurilor de executare
  • să anuleze datoriile antreprenorilor în termen de 3 ani de la declararea falimentului.

În prezent, în mai multe țări din UE întreprinderile nu au la dispoziție posibilitatea de a se restructura într-o fază incipientă. În țările în care această posibilitate există, procedura este ineficientă sau costisitoare, companiile nefiind stimulate să se mențină pe linia de plutire.

Aceste divergențe dintre legislațiile țărilor UE afectează ratele de recuperare a creanțelor de către creditorii transfrontalieri, deciziile de investiții și restructurarea grupurilor de societăți.

O abordare europeană mai coerentă ar reduce riscurile asociate investițiilor în altă țară și ar îmbunătăți nivelul sumelor recuperate de creditori în caz de faliment. De asemenea, standardizarea modului în care sunt gestionate datoriile le va oferi antreprenorilor șansa de a o lua de la capăt. Într-adevăr, datele disponibile arată că șansele de reușită sunt mai mari la a doua încercare.

 Etapele următoare

UE le solicită guvernelor naționale să pună în aplicare măsurile adecvate în decurs de 1 an. Comisia va evalua progresele realizate și va estima dacă sunt necesare măsuri suplimentare.

Parlamentul European a aprobat deja un nou pachet de măsuri pentru modernizarea normelor actuale privind procedurile transfrontaliere de declarare a insolvenței. Mai urmează ca acestea să fie aprobate și de miniștrii din Consiliul UE.

 

Comunicat de presă preluat de pe site-ul Comisiei Europene

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu