Ce este educația non-formală?

Dacă ar fi să definim educația non-formală în stil clasic, am putea spune că este un proces de învățare nelimitat temporal, de deprindere a unor abilități și competențe. Dar este mai mult decât atât. Prin programele non-formale de educație te poți cunoaște pe tine însuți, te poți explora și împărtăși cu alte persoane din propriile tale experiențe, pe baza propriilor nevoi de învățare. Tu ești centrul procesului de învățare, proces prin care îți modelezi atitudini, dezvolți noi abilități, îți cultivi propriul sistem de valori.

Fiecare dintre noi este o persoană-resursă, însă trebuie să ne cunoaștem foarte bine la nivel personal pentru a putea fructifica fiecare aptitudine. Această cunoaștere nu se deprinde prin educația formală, standardizată, ci prin acele componente educaționale care ies din tiparele obișnuite ale unui curs sau seminar. Un joc de echipă iți poate dezvălui dacă ai abilități de lider, de comunicare, de a pune în practică și de a realiza ceea ce alții doar gândesc.

Educația non-formală este centrată pe beneficiar, pe nevoile lui. Se caracterizează prin flexibilitate de spațiu și timp, dar are, totodată, obiective clar definite. Toate programele educaționale non-formale te invită la reflecție, la autoanaliză, procese prin care îți descoperi abilitățile, calitățile, toate acestea în timp ce socializezi, interacționezi și împarți din cunoștințele tale.

De ce este importantă educația non-formală pentru tineri?

Holistică, stimulativă, inovatoare, creativă, dinamică, pozitivă, participativă, acestea sunt doar câteva din atributele educației non-formale. Un tânăr astfel capacitat, cu o perspectivă pozitivă, activă și participativă asupra propriei condiții beneficiază de o deschidere și o înțelegere comprehensivă asupra mediului în care își desfășoară activitățile cotidiene, mediu care înglobează și componente civico-politice și economice.

qvorum

O Românie puternică înseamnă o țară ce cunoaște dezvoltare economico-socială si politică, populată de tineri români inteligenți, agili, deschiși și cu o vedere de ansamblu asupra societății.

Cum obținem acest deziderat? Ne pregătim pe noi așa cum ne dorim să fim!

Organizațiile non-guvernamentale joacă un rol foarte important în acest aspect prin programele dedicate tinerilor, prin care aceștia pot deprinde acele ”soft skills” necesare pentru o nouă generație puternică și bine pregătită.

Sistemul de învățare din cărți este înlocuit cu învățarea prin implicarea în activități, acceptarea de responsabilități și împărtășirea propriilor idei. Exemplul personal și învățarea din experiențele celorlalți sunt, totodată, valorificate.

Prin astfel de interacțiuni, proiecte, evenimente, programe, tinerii deprind aptitudini de lucru în echipă, disciplină, responsabilitate, comunicare, organizare, management, leadership și lista poate continua. Tot bagajul acesta de cunoștințe poate acționa ca un catalizator apoi, pentru realizarea designul propriilor proiecte pentru comunitatea din care provin cei care participă și chiar mai mult de atât.

 În loc de concluzii….

„Tot ceea ce n-avem de la naștere și de care avem nevoie când suntem mari, ne este dat prin educație. Această educație ne vine de la natură, de la oameni sau de la lucruri.” (Jean Jacques Rousseau)

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu