Cu sau fara acordul nostru, suntem constant bombardați de sunete. Câteodată, sunetele sunt plăcute, dar pot exista situatii când se transformă în zgomot. Iar noi, oamenii, percepem aceste zgomote diferit, deoarece, în fond, si noi suntem diferiti, unii mai sensibili decât alții. Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru auzul nostru este să încercăm să evităm zgomotul în exces. Dar ce facem când situația ne depășește și nu avem posibilitatea de a acționa în vreun fel?

Pentru a asigura eficiența demersurilor de reducere a poluării fonice sunt necesare, atât o cooperare activă între autoritățile centrale, regionale și locale, precum și existența unui cadru internațional, care să ofere sprijin, în special dacă avem în vedere aspecte de dezvoltare tehnologică și competiție.

Una din principalele surse ale zgomotului este reprezentat de transportul aerian. Astfel, zgomotul din aeroporturi poate avea efecte majore, într-un sens negativ asupra sanatății oamenilor.

Comisia pentru transport a Parlamentului european a votat, miercuri, 16 aprilie,  reguli conform cărora comunitățile locale își păstrează capacitatea de a influența măsurile de reducere a zgomotului. Aceste reguli prevăd că masurile de reducere a zgomotului să se bazeze pe criterii obiective, măsurabile, în cadrul unui proces transparent care să implice comunitățile locale și alte părți interesate.

Prin adoptarea acestor măsuri, costurile nu ar trebui sa sufere niciun fel de modificari, ținând cont și de faptul că reducerea zgomotului este oricum o prioritate pentru producătorii de avioane în fabricarea unor tipuri noi.

Urmează ca deputații europeni să dezbată și să voteze în plen. În situatia în care este adoptat, regulamentul va intra în vigoare la 2 ani de la publicarea în Jurnalul Oficial.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu