Cum sezonul vacanțelor deja a început și milioane de europeni își plănuiesc călătoriile în continent sau mai departe, aici găsiți câteva sfaturi cu ceea ce trebuie să faceți când vă confruntați cu o problemă. Dacă vă întrebați cine va acoperi costurile tratamentului dumneavoastră în caz de accident sau vreți să știți ce acte trebuie să aveți la dumneavoastră  înainte să vă luați câinele la bord, aici este o listă cu lucruri pe care Uniunea Europeană le face pentru a-ți ușura călătoriile.

Vreau să călătoresc în afara Europei, dar țara mea nu are ambasadă sau consulat în destinația pe care mi-am propus-o. Pe cine ar trebui să contactez dacă am nevoie de ajutor?

Ca cetățean al unui stat membru UE, ești implicit cetățean UE, astfel ai dreptul la asistență consulară (chiar dacă țara ta nu este reprezentată). Te poți duce la consulatul sau ambasada oricărei alte țări membre a UE pentru a cere ajutor, dacă de exemplu ești arestat, ai suferit un accident serios sau ai pierdut documente importante.

De asemenea, ai dreptul la asistență în situații de criză: statele membre UE trebuie să ajute cetățenii să părăsească zona în care se află ca și când ar fi de aceeași naționalitate ca a lor.

Poți afla dacă țara ta este reprezentată la destinația pe care ți-ai propus-o pe site-ul de asistență și protecție consulară al Comisiei Europene.

La ce număr ar trebui să sun dacă mi-a dispărut copilul?

Uniunea Europeană a stabilit o linie de asistență telefonică comună (116 000) pentru semnalarea dispariției copiilor în orice țară membră a Uniunii. Dacă ești un părinte al cărui copil a dispărut, un copil care s-a pierdut de părinții săi sau o persoană care deține informații despre un copil dispărut, poți forma același număr. Formând acest număr (116 000), vei fi pus automat în legătură cu o organizație avizată ce îți va oferi suport și asistență  legală, administrativă sau chiar psihologică.

Cine mă poate ajuta dacă pe parcursul vacanțelor am probleme cu o linie aeriană, cu o companie de închiriat mașini sau un operator de turism?

Dacă avionul, trenul, autobuzul sau vaporul au întârzieri ori traseele le-au fost anulate…

Mulțumită normelor UE privind drepturile pasagerilor, dacă zborul sau cursa ta au întârzieri de câteva ore, compania de transport cu care călătorești trebuie să te despăgubească corect. Dacă s-a anulat și trebuie să îți petreci noaptea într-un hotel care este departe de detinația ta finală, compania aeriană sau operatorul de tren trebuie să îți asigure cazarea. Înainte de a-ți începe călătoria, trebuie să te documentezi cu privire la drepturile tale europene în aeroporturi, porturi, stații de autobuze sau gări sau poți descărca de aici aplicația pentru smartphone.

Ce drepturi am dacă sunt o persoană cu dizabilități?

Normele UE privind drepturile pasagerilor protejează persoanele cu dizabilități și persoanele cu deficiență de mobilitate față de discriminare când călătoresc cu avionul  sau cu trenul și le conferă aceleași drepturi de transport ca și celorlalți cetățeni.

Dacă ai dreptul la parcări pentru persoane cu dizabilități în țara natală, atunci, când călătorești cu mașina, beneficiezi de aceleași drepturi peste tot în Europa. Tot ce trebuie să faci pentru asta este să ai asupra ta modelul standard al cardului pentru parcarile speciale (pentru cei cu dizabilități).

Facturile de telefon exorbitante îmi năruiesc bugetul de vacanță. Cum le pot reduce cât călătoresc ?

Uniunea Europeană îți salvează banii atunci când călătorești cu scăderi de prețuri pentru această vară – cea mai mare scădere fiind cea de roaming: de la 45 de cenți pe MB la 20 de cenți pe MB.

Ce ar trebui să știu dacă doresc să iau cu mine, în vacanță, animalul de companie (câine, pisică etc.)?

Dacă intenționezi să călătorești în interiorul Uniunii Europene, îți poți lua lesne animalul de companie cu tine, cu condiția de a respecta următoarele reguli:

Dacă ai de gând să îți iei câinele sau pisica cu tine, asigură-te că le-ai  făcut vaccinul antirabic, iar această informație trebuie să fie consemnată în pașaportul animalului de companie.

Dacă vei călători în Irlanda, Finlanda, Malta sau Marea Britanie animalul tău de companie va fi nevoit să treacă printr-un tratament antiparazitar.

Ce se întâmplă dacă mi se face rău și trebuie să văd un doctor când sunt la bordul mijlocului de transport ?

Dacă ți se face rău sau te-ai rănit în timpul călătoriei spre o țară membră a UE, dar și în Islanda, Lichtenstein, Norvegia sau Elveția, ai dreptul la tratament de urgență. Pentru a beneficia de acesta, trebuie să ai la tine cardul european de asigurări de sănătate (European Health Insurance Card – EHIC). Tratamentul pe care îl vei primi va fi asigurat la aceleași condiții și la aceleași costuri ca și oamenilor cu asigurare din țara pe care o vizitezi.

Citește mai multe aici

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu