Conferința cu ocazia inaugurării semestrului italian la președinția Consiliului UE
Fiecare Președinție participă la pregătirea unui program comun cu o durată de 18 luni, împreună cu alte două state membre apartenente aceluiași grup, denumit „trio” – Italia, Letonia și Luxemburg.
Programul reprezintă atât punctul de plecare cât și structura detaliată a portofoliului de lucru semestrial, fiind pregătit și distribuit de fiecare Președinție la începutul mandatului său. Programul de 18 luni a fost stabilit împreună cu Președintele Consiliului pentru Afaceri Externe, în cooperare cu Comisia și cu Președintele Consiliului European. Consiliul pentru Afaceri Externe din 24 iunie 2014 a dat undă verde programului celor trei Președinții viitoare ale Consiliului Uniunii Europene.
Astăzi a avut loc conferința cu ocazia inaugurării Semestrului italian la președinția Consiliului UE, la reședința ambasadorului Italiei. La eveniment au fost prezenți Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, alături de ambasadorul italian Diego Brasioli și de șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote.
În cadrul conferinței, ambasadorul italian la București, Diego Brasioli, a detaliat programul Președinției italiene în următoarele 6 luni cum ar fi creșterea economică a Europei prin reforma guvernanței economice, inițiative pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, finalizarea pieței unice – în special în mediul digital și în sectorul energetic – politica industrială, acorduri comerciale, Spațiul European pentru Cercetare, dar și reînnoirea instituțiilor, dezvoltarea zonei de libertate, securitate și justiție. Se va pune accent pe politica de extindere al Uniunii Europene.
Întrebat fiind despre atitudinea Italiei privind aderarea României la spațiul Schengen, Diego Brasioli a susținut că „poziția Italiei în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen este cunoscută. După părerea noastră, România a îndeplinit condițiile acestei aderări încă din 2011 și, în prezent, ar trebui să fie deja membru al Spațiului Schengen. Este nevoie, însă, de consens și, în calitate de președinte al Uniunii Europene, Italia va încerca să atingă acest obiectiv al aderării României la Schengen. Prin urmare, cu cât România se va încadra mai repede în Spațiul Schengen, cu atât mai bine, atât pentru România cât și pentru investitorii italieni prezenți în această țară”.
De asemenea, ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat în cadrul conferinței că România contează pe sprijinul Italiei pentru aderarea la spațiul Schengen.
fără comentarii
Fii primul care comentează