Uniunea Europeană cere protejarea întreprinderilor mici din domeniul alimentar față de practicile neoneste desfășurate de către unii dintre marii producători și de supermarketuri în sensul că acestea au mai multă putere de negociere, deși avantajul este valorificat în mod legitim.

Însă, coagularea treptată a puterii din industria alimentară, s-a creat un dezechilibru care dezavantajează întreprinderile mici prin utilizarea, de unii mari producători, practicilor comerciale neloiale.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, unii parteneri comerciali influenți au refuzat să consemneze în scris termeni și condiții esențiale, au modificat unilateral costul deja stabilit al unor tranzacții, au transferat riscuri disproporționate părții contractuale mai vulnerabile, au încetat relațiile comerciale fără preaviz și fără un motiv obiectiv justificat.

De cele mai multe ori, partenerul de afaceri mai mic nu ripostează la astfel de practici pentru că depinde economic de partenerul mai puternic.

În comunicatul de presă, CE dă un exemplu unei astfel de practici neloiale: „Un producător multinațional de băuturi răcoritoare furnizează produse unui mic distribuitor. La lansarea unui nou produs, îi solicită acestuia să își constituie un stoc din produsul respectiv. Distribuitorul refuză, din lipsă de spațiu, dar producătorul amenință să sisteze livrarea celorlalte produse aproape indispensabile pentru distribuitor. Mai mult, atunci când distribuitorul încearcă să atragă atenția asupra faptului că noul produs nu este prevăzut în contractul anual, producătorul amenință că va rezilia contractul.”

Pentru a împiedica astfel de practici, deși unele guverne europene au pus în practică măsuri specifice, dar nu toate, UE intenționează să elaboreze o serie de principii de bune practici și un set de standarde minime pentru punerea în aplicare a acestora. Astfel se urmărește ca tot mai multe cazuri să fie soluționate prin inițiative voluntare, mai degrabă decât prin proceduri judiciare lungi și costisitoare. Deci, organismele independente de control ar putea proteja confidențialitatea micilor întreprinderi care nu semnalează în prezent practicile neloiale de teame eventualelor consecințe.

Lanțul de aprovizionare cu alimente include numeroși actori – producători, unități de prelucrare, distribuitori etc. În UE, peste 47 de milioane de persoane lucrează în acest sector, în care IMM-urile sunt mai numeroase decât în aproape orice alt domeniu.

 

Sursa: Comisia Europeană

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu