Șase țări ale Uniunii Europene s-au alăturat unei coaliții conduse de Statele Unite cu scopul de a „dezintegra și distruge” gruparea teroristă Statul Islamic care terorizează Irak și Siria.

„Grupul Nucleu” a fost format în cadrul summitului Nato, desfășurat la Wales, Țara Galilor, pe 5-6 septembrie. De partea UE, grupul include Danemarca, Franța, Germania, Italia, Polonia și Marea Britanie plus SUA.

Președintele SUA, Barack Obama, a vorbit pentru presă: „Vom dezintegra și, în cele din urmă, distruge Statul Islamic al Irakului și Levantului la fel cum s-a întâmplat cu al-Qaeda și cu aliații ei din Somalia”.

SI (Statul Islamic) este un grup radical de musulmani sunit care, actualmente, cotrolează teritorii din Irak și Siria. Acesta este considerat o amenințare de către statele Uniunii Europene după ce sute de musulmani europeni s-au alăturat grupării terorise și ar putea fi folosiți pentru pentru atacuri teroriste când se întorc acasă. Gruparea a oripilat întreaga lume, după ce a decapitat ostatici occidentali și a exterminat comunități creștine din zona de conflict.

De asemenea, Obama a subliniat că SUA a efectuat „mai mult de 100” de atacuri aeriene contra forțelor Statului Islamic.

Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și SUA au furnizat, totodată, arme de calibru mic și mare forșelor kurde din nordul Irakului pentru a-i ajuta pe aceștia să reziste jihadiștilor.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu