Noul instrument financiar de microfinanţare Progress, care va fi operaţional spre sfârşitul anului 2014, beneficiază de un buget de peste 193 de milioane de euro, fonduri europene destinate antreprenoriatului social.

Noul program include un instrument care sprijină întreprinderile sociale, adică acele întreprinderi a căror obiect principal de activitate se înscrie în domeniul social.

Potrivit unui raport recent dat publicităţii de către Comisia Europeană (CE), peste 20 000 de antreprenori au beneficiat deja de împrumuturi și garanții în valoare totală de 182 de milioane de euro, în cadrul Intrumentului European de microfinanţare Progress. Raportul constată că instrumentul de microfinanțare Progress a contribuit la crearea de locuri de muncă, prin acordarea de credite șomerilor sau persoanelor inactive care au dificultăți în a împrumuta bani de la instituții financiare.

Beneficiarii sprijinului financiar au inclus minoritari, cum ar fi romii din Franța și Bulgaria. Agricultura și comerțul au continuat să fie cele două sectoare care au beneficiat cel mai mult de finanțări din cadrul instrumentului, întreprinderile respective reprezentând mai mult de jumătate din totalul întreprinderilor sprijinite.

Instrumentul european de microfinanţare Progress urmăreşte să ajute persoanele care întâmpină dificultăţi în obţinerea unui împrumut bancar să aibă un acces mai facil la microcredite, pentru a deveni lucrători independenţi sau pentru a-şi deschide propria afacere. Instrumentul pune la dispoziţie împrumuturi mai mici de 25 000 de euro şomerilor, persoanelor expuse riscului de a-şi pierde locul de muncă şi persoanelor care provin din medii nefavorizate, de exemplu tinerii, vârstnicii sau migranţii.

În 2013, existau 40 de furnizori de microcredite în 18 state membre: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Lituania, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și Marea Britanie. În plus, după încheierea raportului au fost semnate două contracte, în Croația și în Suedia.

Noul instrument financiar de microfinanțare, care va fi operațional în a doua jumătate a anului 2014 în cadrul Programului pentru ocuparea forţei de muncă şi inovare socială (EaSI), se va baza pe această experiență.

 

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene

 

Tags: ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu