AM POSCCE a lansat spre consultare publică, la sfârşitul lunii octombrie, primele Ghiduri pentru POC 2014-2020, dar în acestea nu se regăsesc acţiunile prevăzute de documentul oficial trimis spre avizarea Comisiei Europene (CE).

În mod normal, Ghidurile stabilesc reglementările naţionale privind implementarea Programelor Operaţionale. Însă, în cazul primelor Ghiduri aferente Programului Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020, publicate de AM POSCCE, se observă o discrepanţă între acţiunile prezentate de cele două documente.

Aflate în consultare publică, Ghidurile oferă şansa celor interesaţi de fondurile europene destinate cercetării şi dezvoltării (CD) să trimită observaţii şi recomandări, până la sfârşitul săptămânii viitoare. Este vorba despre Acţiunea 1.1.1- Mari infrastructuri de CD, respectiv Acţiunea 1.2.1.- Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte CDI.

Surpriză, însă! Acţiunile nu se regăsesc în această formulă în varianta oficială a POC trimisă spre avizare CE, ci sunt inversate!  Astfel, Acţiunea 1.1.1 este, de fapt, Stimularea cererii întreprinderilor pentru proiecte CDI, iar Acţiunea 1.2.1. se referă la Mari infrastructuri de CD. Mai mult, Ghidurile amintesc de priorităţi de investiţii, iar POC de obiective specifice.

Nu ştim dacă aceste Ghiduri corespund unui proiect POC care nu mai este de actualitate sau, dimpotrivă, reprezintă o variantă rezultată din negocierile cu CE. Am evitat să solicităm un punct de vedere Ministerului Fondurilor Europene sau AM POSCCE pentru că, sub umbrela celor 30 de zile prevăzute de Legea accesului la informaţii de interes public, ar fi fost depăşit cu mult termenul rămas pentru consultare publică, respectiv 14 noiembrie 2014.

Cert este că cele două documente prin care România are şansa să primească fonduri europene substanţiale pentru cercetare şi dezvoltare, nu se potrivesc! Şi e târziu pentru astfel de erori, ţinând cont că acest an se apropie de sfârşit, iar România nu a lansat încă nicio măsură din noul POC 2014-2020.

POC 2014-2020 este publicat aici

http://www.fonduri-ue.ro/res/filepicker_users/cd25a597fd-62/2014-2020/po/VO.POC.2014-2020.pdf

Ghidurile sunt publicate aici

http://www.fonduri-ue.ro/comunicare/stiri-am-oi/2768-poc-2014–2020

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu