Catalanii s-au pronunţat în favoarea independenţei
Duminică, 09.11.2014, în Catalunia a fost organizat un referendum simbolic cu privire la statutul provinciei. Rezultatele provizorii ale votului arată că 81,72% dintre catalanii care şi-au exprimat opţiunea doresc obţinerea independeţei faţă de Spania.
Referendumul simbolic a fost organizat de guvernul regional din Catalunia, cu sprijinul a 41000 de voluntari, după ce justiţia spaniolă decisese anterior că un referendum oficial nu este constituţional. Chiar dacă autorităţile de la Madrid au interzis de asemenea manifestarea publică a oricărui sprijin pentru independenţă, aproximativ 2,25 milioane de votanţi din totalul de 5,7 milioane s-au prezentat la cele peste 1300 de secţii pentru a răspunde la două întrebări: 1. dacă îşi doresc ca regiunea în care trăiesc să devină un stat şi 2. dacă îşi doresc ca aceasta să devină un stat independent. După numărarea a 88,44% din voturile exprimate, rezultatele arată că 91,83% dintre catalani vor ca regiunea lor să fie un stat, în vreme ce 81,72% îşi doresc suplimentar ca acesta să obţină şi independenţa faţă de guvernul central de la Madrid.
Preşedintele catalan, Artur Mas, lider al curentului pro-independentist, a salutat rezultatele referendumului, pe care îl consideră drept „un mare succes” deoarece demonstrează fără echivoc dorinţa catalanilor de a-şi conduce singuri destinele. Liderul catalan a adăugat că referendumul simbolic este un prim pas către organizarea unui referendum oficial şi a făcut apel către guvernele altor state şi opinia publică internaţională să susţină manifestarea dreptului la autodeterminare al populaţiei din Catalunia.
Guvernul de la Madrid s-a antepronunţat asupra rezultatelor scrutinului, ministrul spaniol al justiţiei, Rafael Catala, arătând că referendumul simbolic nu reprezintă nimic altceva decât „propagandă politică” şi că este „lipsit de orice validitate democratică”.
Rezultatele referendumului simbolic au fost influenţate în mare măsură de faptul că scrutinul a fost boicotat de mişcările anti-independenţă, care au organizat manifestanţii de protest împotriva acestuia în principalele oraşe catalane.
În timp ce guvernul şi justiţia spaniolă urmează să se decidă asupra repercusiunilor penale ale evenimentului, Adunarea Naţională a Cataluniei va trimite la ONU şi Comisiei Europene o petiţie semnată de participanţii la votul de duminică, prin care se solicită sprijin în vederea organizării unui referendum oficial, cu acordul autorităţilor de la Madrid.
Catalunia este o regiune autonomă din nord-estul Spaniei cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori. Este una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale Spaniei, incluzând al doilea cel mai mare oraş şi principalul centru economic al ţării, Barcelona. Pe fondul unor diferenţe culturale istorice, agravate de neînţelegeri tot mai profunde provocate de criza economică, în ultimii 4 ani s-a dezvoltat în regiune o puternică mişcare în favoarea obţinerii independenţei totale faţă de autorităţile centrale de la Madrid.
fără comentarii
Fii primul care comentează