Nimic din campania electorală nu mai este raţional, cel puţin în mediul virtual, care a devenit un noian de apeluri patetice, acuze sulfuroase, injurii neruşinate, minciuni sfruntate, caterinci veninoase. O lume perfectă pentru staff-urile de campanie, cărora le-a fost întotdeauna mai uşor să speculeze emoţia decât să convingă raţiunea.

În realitate însă, nici nu s-ar fi putut ajunge la o dezbatere raţională pentru că, dincolo de valurile trecătoare ale acestor alegeri prezidenţiale, se află abisurile întunecate ale unei rupturi tot mai mari între populaţie şi clasa politică. O frustrare surdă, mocnită îi animă pe majoritatea românilor (chiar şi pe cei de la ţară, atât de nedreptăţiţi zilele acestea!) împotriva celor pe care îi consideră responsabili de existenţa lor ternă, fără opţiuni, fără perspective, fără o minimă predictibilitate privind realizarea lor profesională şi personală.

Aceşti responsabili întunecaţi sunt Ei, sunt Sistemul. Atunci când le trezeşti românilor interesul pentru viaţa politică, trebuie să ştii că, în această sferă a existenţei, dominanta lor este opoziţia faţă de Sistem, resimţit ca o nebuloasă toxică, nedefinită. Ca expert în marketing politic nu îţi rămâne decât să creezi întruparea palpabilă a Sistemului în persoana contracandidatului şi să eviţi, pe cât se poate, asocierea dintre candidatul tău şi Sistem. Restul prea puţin contează.

În această cheie, actualele alegeri pot fi înţelese mult mai uşor. ACL a mizat de la început pe campania de tip Anti-Sistem, promovându-l pe Klaus Iohannis, un candidat relativ nou în viaţa politică de la nivel central şi care, pe deasupra, are avantajul de a întruchipa mitul străinului salvator/civilizator (mit întărit la noi de experienţa relativ recentă, în termeni istorici, a monarhiei de import). De asemenea, staff-ului de campanie ACL îi este relativ uşor să construiască identificarea contracandidatului Victor Ponta cu Sistemul, date fiind puternicele stereotipuri asociate cu PSD de către generaţiile tinere de după 1989, precum şi faptul că, în prezent, PSD se află la guvernare. Nu a fost nevoie decât de o scânteie, precum cea înregistrată la secţiile de votare din afara ţării, pentru ca cei doi poli să devină de un concret acut: Iohannis contra Ponta, Anti-Sistemul contra Sistemului, Binele contra Răului, Lumina contra Întunericului. Mai ales cei tineri, pentru care anxietatea legată de viitor este mai puternică şi, implicit, opoziţia faţă de Sistem este mai radicală, au acceptat rapid această construcţie identitară.

De cealaltă parte a baricadei, PSD şi aliaţii săi mizează pe construcţia identitară din 2012, atunci când pentru 7,4 milioane de votanţi Sistemul era reprezentat de Traian Băsescu şi de susţinătorii lui. Şi atunci se înfruntau tot Anti-Sistemul şi Sistemul, Binele şi Răul, Lumina şi Întunericul, doar că interpreţii erau alţii: USL şi Băsescu. Cine urmăreşte cu atenţie campania lui Victor Ponta va observa că punctul forte al acesteia este în continuare asocierea contracandidatului său şi a susţinătorilor acestora cu Traian Băsescu, ca întruchipare a Sistemului. Din acest considerent, de altfel, nu se repetă situaţia din 1996, când majoritatea covârşitoare a tinerilor şi intelectualilor a votat la fel: pentru că acum o fracţiune importantă a acestor segmente identifică în continuare Sistemul nu cu Victor Ponta, ci cu Traian Băsescu şi, prin PDL, cu Klaus Iohannis.

Rămâne de văzut care întruchipare a Sistemului va fi preluată de mai mulţi români şi cât vor conta aceştia la scorul electoral, în raport cu votanţii pentru care există motivaţii de altă natură (membrii şi simpatizanţi de partid, beneficiari de mită electorală etc.) Este o bună ocazie de a măsura profesionalismul strategilor de campanie ai celor doi candidaţi.

Dar, dincolo de acest exerciţiu de marketing politic, ar trebui să fim în mod real îngrijoraţi de radicalismul confruntării, care ajunge până la ameninţări cu emigrarea sau secesionismul în caz de înfrângere. Împotrivirea în faţa Sistemului, indiferent de imaginea concretă pe care i-o asociază românii acestuia, este atât de îndârjită încât a dus imediat la abandonarea fără remuşcări a oricărei urme de raţiune şi moderaţie, chiar şi la oameni care altminteri erau caracterizaţi prin echilibru şi toleranţă.

Închipuiţi-vă că în acest climat apare un lider extremist charismatic şi abil care lansează o campanie susţinută şi credibilă împotriva Sistemului…

 

Addenda:

Clip electoral Anti-Sistem al lui Klaus Iohannis (publicat pe facebook pe 10 noiembrie): aici.

Clip Anti-Sistem de pe un canal youtube partizan Victor Ponta: (publicat pe 8 noiembrie): aici.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu